Jellemzés: A sárgarépa egyik legelterjedtebb gyökérzöldségünk. Mai kultúrfajtáit valószínűleg a nálunk gyomnövényként megtalálható vadon élő változatából nemesítették ki.

Termőhely: a sárgarépa nem különösebben igényes a termőhellyel szemben.

Sárgarépa gyökérzöldülése

A gyökerek zöldülése a klorofillképződés eredménye. Ez vagy a gyökerek felszínén képződik és a répagyökerek ún. „zöldfejűségének“ az okozója, vagy a gyökerek belsejében termelődik. A "zöldfejűség" esetén azok a gyökérrészek zöldülnek, amelyeket napfény ér (a föld fölött találhatók).

Tünetek: minden föld feletti részen sötétbarna vagy szürkésfekete körülhatárolt foltok alakulnak ki. Leggyakrabban azonban az idősebb leveleken találhatók, de megjelenhetnek a szárakon, a levélnyeleken, sőt a virágzaton is. A kezdetben apró (1-2 mm) foltok viszonylag gyorsan szétterjednek és összeolvadnak. Ennek következtében a levelek megsárgulnak, megbámulnák, eltorzulnak és leszáradnak.

Tünetek: a kikelő csíranövények eldőléséért ez a kórokozó is felelős, ami a szik alatti szár (hypokotyl) és a gyökér feketedésében nyilvánul meg. A tenyészidőben a leveleken, de a levélnyeleken, a szárakon és a virágzaton is élesen behatárolt, apró, barna vagy fekete nekrotikus foltok keletkeznek, amelyek fokozatosan szétterjednek. Ennek következtében elsősorban az idősebb levelek elhalhatnak.

Tünetek: minden föld feletti részen (a leveleken, a levélnyeleken, a szárakon, a virágzatokon és a magvakon) a kórokozó fehéres lisztszerű bevonata (lisztharmat) képződik. A legerősebben a levelek felső oldalai fertőzöttek. A felbőr sejtjeinek károsodása következtében a megtámadott részek szürkészöldre színeződnek.

A megtámadott növények levelei erősen fodrosodottak és összetekertek. Eközben a levelek zöldek maradnak. Az erősen fertőzött növények fejlődése leáll és a gyökér ceruzavékony marad. A kártevő a sárgarépát, a köményt, a kaprot, a petrezselymet és az ernyősvirágzatúak néhány további, vadon élő faját támadja meg.

Tünetek: a fiatal növények megsárgulnak és elhalnak. A karógyökér felszínén, elsősorban az alsó harmadában kívülről rágási járatok láthatók, bennük légylárvákkal (nyüvekkel). A zellergumók lila színűvé válnak.

A sárgarépa gyökérfejének felszíne alatt rágott járatok apró légylárvákkal. A járatok végén a lárvák bábozódnak. A zeller leveleiben a lárvák a levélnyelek tövénél aknáznak. A lárvák által megtámadott pontok másodlagosan rothadnak.