Tünetek: a fiatal növények megsárgulnak és elhalnak. A karógyökér felszínén, elsősorban az alsó harmadában kívülről rágási járatok láthatók, bennük légylárvákkal (nyüvekkel). A zellergumók lila színűvé válnak.

A fertőzött idősebb zeller- és petrezselyemnövények levelei megsárgulnak. Jelentőség: a sárgarépa és a zeller oly mértékben fertőződhet, hogy a zöldség értékesíthetetlenné válik. A fertőzött növények a raktározás során elrothadnak. Fontos, rendszeresen előforduló kártevő.

Gazdanövények: sárgarépa, zeller, pasztinák, petrezselyem és az er- nyősvirágzatúak családjának néhány további, vadon termő faja. A nőstények a tápnövény közelében a talajba rakják petéiket. Az első két ved- lésig a lárvák az oldalgyökereket rágják, a harmadik lárvastádiumtól kezdve a karógyökeret támadják. A fertőzött gyökérben vagy a talajban bábozódnak. Augusztusban rajzanak a második nemzedék imágói. Ökológia: az imágók a magasabb növények (pl. a bokrok, a kukorica) árnyékát igénylik. Rossz repülők. A nyüvek és a bábok a talajban érzékenyen reagálnak a szárazságra. A lárvákat a trágyaholyvák és a futrinkák fogyasztják. A lárvákon és a bábokon a Kleidotoma nemzetség parazita darazsai, a Chorebus gracilis fürkészdarázs és egyebek élősködnek. Az imágókat az Entomophthora muscae nevű gomba fertőzi.

Sárgarépalégy elleni védelem

A sárgarépalégy elleni védekezés egyik módja lehet a kisebb gazdaságokban, hogy ha késő este vagy éjszaka húzzuk fel a répát, amikor a legyek már nem akítvak. Figyelem, az egyelést is érdemes erre az időszakra időzíteni!

Közvetett: a gyökérzöldséget csak 3-5 évenként besorolni ugyanarra a parcellára. Az új ültetvényeket a múlt éviektől a lehető legmesszebbre kialakítani, és minél távolabb az árnyékot adó növényektől és ha lehet, nagyobb táblákon (a fertőzés csak a szélekre korlátozódik). Kiirtani a gyomot, amely a kártevő számára kedvezően alakítja a mikroklímát. Eltávolítani a tarlómaradványokat és a fertőzött gyökereket.

Közvetlen: a kisebb parcellákon szövetlen textíliával letakarni a növényeket. Gyérebb előfordulás esetén sárga ragadós lappal összefogdosni az imágókat. Külföldön az első nemzedék legyeiből kritikus számnak az egy fogólapra jutó napi 1 darabot veszik, a második nemzedék esetében pedig 0,5 darabot. Ha az előfordulás ezt az értéket túllépi, nagyobb területeken diazinon-alapú granulátumot kell alkalmazni. Figyelem, a sárgarépalégy némely rovarölő szerrel szemben rezisztens!