Talaj-előkészítése, trágyázása, előveteményekkel szembeni igénye megegyezik a többi káposztaféléével. Rövid tenyészideje miatt elő- vagy utóterményként termesztjük. Kizárólag palántaneveléssel szaporítják, a palántákat korai termesztésben általában tápkockával, vagy szálasán, de tűzdelve ültetjük ki.

A karfiol kis hőigénye és viszonylag rövid tenyészideje miatt a jövedelmezően palántázható zöldségnövények közé tartozik. Elsősorban kora tavasszal fűtés nélküli fóliás termesztőberendezésekben foglalkoznak vele.

A karfiol magtermesztése csak ott eredményes, ahol virágzáskor a hőmérséklet nem haladja meg a 17 - 18 °C értéket és párás a levegő. Magyarországon az éghajlat a karfiol virágzásakor melegebb és párásabb a kívánatosnál, ezért magtermesztésével szinte nem is foglalkoznak, a szükséges vetőmagot importáljuk.

Vannak rövid és hosszú tenyészidejű karfiolok, szokás őket nyári és őszi fajtáknak is nevezni. Ez a táblázat egy régebbi tankönyv alapján készült, mára már sokkal több fajta van, de ezek (voltak) a legjelentősebbek.