Jellemzés: A sárgarépa egyik legelterjedtebb gyökérzöldségünk. Mai kultúrfajtáit valószínűleg a nálunk gyomnövényként megtalálható vadon élő változatából nemesítették ki.

Termőhely: a sárgarépa nem különösebben igényes a termőhellyel szemben.

Talaj: Laza, átmelegedett, áteresztő és mély - lehetőleg kövektől mentes talajokat igényel. A legalkalmasabbak a homokos-agyagos, agyagos-homokos és agyagos, elegendő humuszkészlettel rendelkező talajok.

Vetésforgó: A sárgarépát a gabonafélék, a hüvelyesek, a kapásnövények vagy a zöldségfélék után sorolják be. Ugyanarra a helyre csak 4-6 év elteltével soroljuk be a sárgarépát és a többi ernyősvirágú növényt.

Trágyázás: Nem tűri az istállótrágyával való trágyázást, amely nyomán a gyökerek elágaznak, megrepedeznek és rossz lesz a raktározhatóságuk. Nagyüzemi ermelés esetén a tápanyagok adagjai: N - 80 kg/ha, PpOs - a talajban levő készlettől függően 40-150 kg/ha, KpO - a talajban levő készlettől függően 80-200 kg/ha

A jó terméshozam feltétele az elegendő kalcium, amelyet az előveteményhez vagy az őszi szántás előtt szórják ki.

A sárgarépa vetése

A vetés időpontját a termesztett sárgarépa fajtája határozza meg. Tavasszal a lehető legkorábban az ipari feldolgozásra és a korai betakarításra szánt fajtákat vetik. Az őszi betakarításra és raktározásra szánt fajtákat koraiságuktól függően egészen júniusig úgy vetik, hogy a gyökerek a betakarítás idején ne legyenek túlérettek.

A vetés módja a szántőföldi termesztés során:

1.    Vetés ágyásokba: 150 cm szélesek, 4, egymástól 30-35 cm-re kialakított sorba vagy 3, egymástól 50 cm-re kialakított ikersorba (az ikersorok között 7 cm a távolság) kerülnek a magok; főleg a korai, csomózott fajtákat, a mélyhűtésre vagy ipari feldolgozásra szánt sárgarépát (karottát) termesztik így, feltéve, hogy kisebb méretű sárgarépát szeretnénk (Amsterdam és Nantes típusok).

2.    Vetés bakhátra - főleg a kötött talajokon van rá szükség -, a bakhátak felső részét 15 cm szélesre alakítjuk ki. A bakhátak közötti távolság lehet:

-    50 cm (korai Nantes típusú fajták)

-    70-75 cm

-1 sor egy bakhátra számítva (Berlicum, Flakkee típus)

-    2 sor egy bakhátra számítva (7 cm sortávolság) (Nantes és Chantenay vagy Berlicum és Flakkee kisebb méretű sárgarépa)

Vetömagmennyiség: Ez függ a fajtáktól, a vetésmódtól és a sárgarépa felhasználásának céljától.

A csomózott sárgarépa termesztése esetén a magszám 1,5-2 ezer (1,5-3 g) mag/10m2, a közvetlen fogyasztásra és a tárolásra szánt (főleg Nantes típusú) sárgarépa esetében a magszám 2-3 ezer (3-4,5 g)/10nf, az ipari célú feldolgozásra szánt (főleg Berlicum és Nantes típusú) sárgarépa esetében a magszám 0,8-1,5 ezer (0,8-1,5 g)/10m2.

A vetőmagszám a 70-75 cm-es sorközű bakhátakban az ajánlott alsó határ, míg az ágyásokban az ajánlott felső határ közelében mozog. A vetőmagszámot az 1000 szemre számított tömeg és a csírázóképesség alapján pontosítani kell.

Növényápolás a tenyészidőben: A gyomok irtását megfelelő herbicidekkel vagy mechanikus talajműveléssel végezzük, amely során a növények tövéhez földet is töltünk, ami megakadályozza a gyökérfejek zöldülését. Szárazság idején öntözni kell, főleg a korai sárgarépa és a bakháton termesztett sárgarépa esetében. A kikelő sárgarépa elegendő nedvességet igényel és érzékeny a talaj kérgesedésére. A sárgarépa fejlődése szempontjából fontos az egyenletes öntözés a tenyészidő során, a nem egyenletes vízellátás következménye a megrepedt gyökerek arányának a megemelkedése.

Betakarítás: A nagy területeken történő betakarítást géppel végzik, vagy úgy, hogy a sárgarépát a száránál megragadva kihúzzák, vagy úgy, hogy az előzőleg a szárától megszabadított sárgarépát kiszántják. A raktározás előtt ajánlatos a gyökerek felületét megszárítani. A sárgarépa zöld szárát a gyökérnyaknál úgy kell levágni, hogy a gyökérfej ne sérüljön.