Tünetek: a kikelő csíranövények eldőléséért ez a kórokozó is felelős, ami a szik alatti szár (hypokotyl) és a gyökér feketedésében nyilvánul meg. A tenyészidőben a leveleken, de a levélnyeleken, a szárakon és a virágzaton is élesen behatárolt, apró, barna vagy fekete nekrotikus foltok keletkeznek, amelyek fokozatosan szétterjednek. Ennek következtében elsősorban az idősebb levelek elhalhatnak.

A fejlett gyökereken fekete, besüppedt foltok képződnek. A fertőzött szövet úgy fest, mintha elszenesedett volna. Elsősorban a gyökerek felső részei fertőzöttek, de igen gyakran a csúcsaik is. A fertőzött zeller gumóinak a felszínén rozsdásbarna repedések vannak. Igen hasonló tüneteket okoz a Phoma apiico-la nevű gomba is, amely a zellergumók varasodásának az okozója. Jelentőség: az egész világon elterjedt betegség és a sárgarépa gyökerek leggyakoribb és legsúlyosabb raktározási rothadása. A maghozó növények esetében terméshozam-csökkenéssel és a vetőmag minőségének romlásával jár.

Gazdanövények: mindenekelőtt a répa, de a zeller, a petrezselyem, a pasztinák, az édeskömény, a kömény, a kapor és az ernyősvirágzatú-ak (Apiaceae) családjának néhány további faja is.

Fejlődési ciklus: a fertőzés legfőbb forrása a fertőzött vetőmagvak, továbbá a fertőzött gyökerek és a tarlómaradványok. A levelekről az esővel vagy az öntözővízzel jut el a fertőzés a gyökerekre. Gazdanövény hiányában a kórokozó szaprofitaként akár hét évig is életben marad a bomló növényi maradványokon.

ökológia: a vegetációs időszakban a betegség főleg nedves időben terjed, a raktározás során pedig az élettanilag túlérett és a mechanikusan sérült gyökerek fertőződnek, de hozzájárulnak a betegség terjedéséhez a nem megfelelő raktározási körülmények is.

Védelem

Közvetett: a hosszantartó raktározásra szánt fajták kiválasztása, a vetésforgó következetes betartása (a gazdanövényeket ugyanazon a parcellán leghamarabb csak 4 év múlva termeszteni) és csak az élettanilag nem túlérett, egészséges és ép gyökerek raktározása optimális körülmények között (a hőmérséklet 0-1 °C, a levegő páratartalma 90-95 %, a szellőzés közepes erősségű).

Közvetlen: a vetőmag csávázása captánnal vagy iprodionnal. A vegyszeres védelem permet formájában (réztartalmú készítmények vagy mancozeb) csak a maghozó növények esetében alkalmazható. Az első kezelést a virágzás előtt, a másodikat az elvirágzás után kell elvégezni.