A megtámadott növények levelei erősen fodrosodottak és összetekertek. Eközben a levelek zöldek maradnak. Az erősen fertőzött növények fejlődése leáll és a gyökér ceruzavékony marad. A kártevő a sárgarépát, a köményt, a kaprot, a petrezselymet és az ernyősvirágzatúak néhány további, vadon élő faját támadja meg.

A leveleken az imágók a levéltetvekre emlékeztetnek, tőlük eltérően azonban a szemük színe piros és ugranak. A lárvák a liszteskék lárváira hasonlítanak, de azoknál nagyobbak és a testüket széliében viaszos izzadmányok fehér koszorúja övezi. Az imágók a fák, mindenekelőtt a tűlevelűek kérgében telelnek át, és májusban innen repülnek át a gazdanövényekre. Itt petét raknak és kifejlődnek a lárvák. A sárgarépa-levélbolhának évente csak egy nemzedéke van.

A sárgarépa-levélbolha elleni védelem

Monitoring céljából vagy sárga ragadós lapot használnak (külföldön a következő küszöbérték érvényes: több mint 12 imágó egy rovarfogón egy hét alatt), vagy megszámolják (gondosan!) az imágókat az ültetvény egy folyóméterén. Kritikus mennyiségként méterenként 50 egyed van megadva. Közvetlen védelem céljából pl. fenitrotion-alapú rovarölő szert lehet alkalmazni.