A biogazdálkodás sötét órája.. olyan tragikus állapotban van 4-5 sombokor, hogy nem merek tovább várni az alginitre, muszáj kipróbálnom a pétisót. Ma elém került egy cikk, ami a kalciumhiányról szólt.. és úgy tűnik, hogy itt végre minden passzol.

Kedzek félni.. sajnos több idén ültett húsos som nagyon beteg. Elkezdtek alulról leszáradni az agák levelestől, plusz az összes fent lévő levél is élettelen, száradó, barna foltos. Sok levél közülük már menthetetlen állapotban van.

Ilyenkor persze jönnek a tippek, hogy mi lehet a baj, de sajnos egy laikus egyiket sem tudná egyértleműen beazonosítani, így egyelőre még több is versenyben van. A különböző problémák persze teljesen más jellegű kezelést igényelnének, így egyelőre kivárunk.. és meglátjuk, hogy mi lesz pár napon belül. Van negyven darab húsos som bokrunk, sorban ültetve.. szóval a probléma súlyos. Akkor is, ha csak pár tő pusztul el (mert hogy néz a foghíj a sorban) és akkor is, ha a teljes állomány.

Azt tudom, hogy a talaj nagyon le volt rabolva, vetésforgó nem volt.. csak egy tagban, a teljes 3500 nm-eb egyfajta növény volt az elmúlt 3 évben. Krumpli. Mondta az eladó, hogy az első évben gyönyörú volt, a másodikban rosszabb.. de azt gondolta, hogy csak egy rossz év volt és harmadjára is ugyanazt tette bele. Az eredmény pedig még rosszabb lett természetesen... plusz a földet is szépen tönkretette a monokultúra hosszú időre. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a földben maradt és azóta kikelt