A spenót Nyugat-Ázsiából származó egyéves, idegen beporzó, kétlaki növény, tőrozettát alkotó leveleit fogyasztjuk. Elsősorban elő- vagy utónövényként termesztett levélzöldség. Táplálkozási jelentősége nagy, mert olyan időszakban is frissen fogyasztható, amikor nagyon szegényes a frisszöldség-választék.

Magyarország éghajlata a spenót magtermesztésére kedvező, ezért jó minőségű vetőmag állítható elő. Magtermesztésre az őszi vetés előnyösebb, ezért valamennyi télálló fajtát augusztus végén, szeptember elején célszerű elvetni. Kora tavasszal, február végén, március elején csak azokat a fajtákat vetjük, amelyek a hazai viszonyok között rosszul telelnek át.

  • Matador spenót - Valamennyi termesztési időszakban termeszthető fajta. Télállósága jó, viszonylag későn fejleszt magszárat. Levelei rövid nyelű-ek, nagyok, közepesen hólyagosak, sötétzöld színűek.

A spenót növényvédelme: A sűrű állományú levélzöldségeknél, mint amilyen a spenót, a vegyszeres gyomirtás a növénybe felszívódó gyomirtószer-maradvány miatt a humánegészségügy veszélyeztetése nélkül megoldhatatlan.

Spenót betegségei

  • A spenót sárgasága - A beteg növényen nagy sárga foltok vannak, vagy az egész növény sárgul. A vírust a levéltetvek terjesztik, valamint terjed a művelőeszközök által ejtett sérüléseken keresztül is. Védekezés: Kerüljük a mechanikai sérülést és Pirimor 50 WP 0,1%-os koncentrációjú oldatával irtsuk a levéltetveket.
  • Spenótperonoszpóra - A leveleken először vizesen áttetsző, majd halványsárga foltok keletkeznek, a levél fonákát szürkéslila penészgyep borítja. A gomba a fertőzött növényi szövetekben telel át, de a fertőzött vetőmag is terjeszti. Védekezés: Vetőmagcsávázás TMTD-vel 5 g/kg vetőmag, állományvédelem csak magtermesztésben végezhető 0,3%-os Zineb 80 vagy 0>5%-os Rézoxiklorid 50 WP-vel.

A spenót (állati) kártevői

  • Spenótlégy - Lárvái a spenót levelében szabálytalan aknát készítenek.
  • A levéltetvek közül a fekete répalevéltetű, uborka-levéltetű és a zöld őszibarack-levéltetű veszélyezteti a spenótot