A spenót Nyugat-Ázsiából származó egyéves, idegen beporzó, kétlaki növény, tőrozettát alkotó leveleit fogyasztjuk. Elsősorban elő- vagy utónövényként termesztett levélzöldség. Táplálkozási jelentősége nagy, mert olyan időszakban is frissen fogyasztható, amikor nagyon szegényes a frisszöldség-választék.
Magyarország éghajlata a spenót magtermesztésére kedvező, ezért jó minőségű vetőmag állítható elő. Magtermesztésre az őszi vetés előnyösebb, ezért valamennyi télálló fajtát augusztus végén, szeptember elején célszerű elvetni. Kora tavasszal, február végén, március elején csak azokat a fajtákat vetjük, amelyek a hazai viszonyok között rosszul telelnek át.
A spenót növényvédelme: A sűrű állományú levélzöldségeknél, mint amilyen a spenót, a vegyszeres gyomirtás a növénybe felszívódó gyomirtószer-maradvány miatt a humánegészségügy veszélyeztetése nélkül megoldhatatlan.