Sárgarépa gyökérzöldülése

A gyökerek zöldülése a klorofillképződés eredménye. Ez vagy a gyökerek felszínén képződik és a répagyökerek ún. „zöldfejűségének“ az okozója, vagy a gyökerek belsejében termelődik. A "zöldfejűség" esetén azok a gyökérrészek zöldülnek, amelyeket napfény ér (a föld fölött találhatók).

Ez némely fajtánál (pl. a Nantes típusnál) következik be, elsősorban a kisebb levéltömeget produkáló fajtáknál. A napfénynek kitett gyökerek zöldülését gyakran ezeknek a részeknek a bíborpiros színváltozása is kíséri. Ez az antociánok képződésével függ össze, amelyek a klorofillal összevetve a hűvösebb környezetben gyorsabban termelődnek. A megfelelő megelőző védelem egyik módja a levelek növekedésének a segítése és a növények körüli talaj feltöltése. A gyökerek belső zöldülésénél mindenekelőtt a gyökér központi hengerének felső részei, azaz a levélnyelekhez közeli részek zöldesek. A gyökérzöldülésnek erre a formájára is bizonyos fajták érzékenyek elsősorban.

Raktározási betegségek

Az Alternaria radicina nevű gomba mellett, amely a fekete rothadás okozója, más gombák is okozhatnak raktározási rothadást. Ezeknek a rothadásoknak a tünetei a kórokozók típusától függenek. A szürke gombaszövedékkel kísért jellegzetes szürkerothadást a Botryotinia fuckeliana(anamorfa Botrytis cinerea)nevű gomba, a fehérpenészes rothadást pedig a Sclerotinia sclerotiorumokozza; ennek során nemcsak bőséges vattaszerű gombaszövedék képződik, hanem a szövetek puha, kásás anyaggá alakulnak át. A Helicobasidium brebissonii (anamorfa Rhizoctonia crocorum) gomba a gyökerek olyan rothadásáért felelős, amelyet nemcsak a szövetek felszínén kialakuló bársonyos lila gombaszövedék kialakulása, hanem a belső szövetek intenzív lila színe (ún. lila gyökérrothadás) is jellemez. A jellegzetes kékrothadást a Penicillium penészgomba-nemzetség néhány képviselője okozza. A raktározási rothadásért a következő gombák is felelősek: Rhizopus stolonifer, Pythium spp., Thanatephorus cucumeris (anamorfa Rhizoctonia solani), Mycocentrospora acerina és az Inter- sonilia pastinaccea (mindenekelőtt a pasztinákon és a kapron).

A mosott és csomagolt sárgarépa forgalmazásával kapcsolatban nálunk is új betegségek terjednek, mint a kráteres rothadás (Athelia arachnoidea anamorfa Rhizoctonia carotae) és a gyökerek felületi feketedése (Chalara thielaviodies).

Számos raktározási rothadás ellen nyújt megbízható védelmet a Coni- othyrium minitans és Trichoderma harzianum hiperparazita gombák még vetés előtti, talajban történő alkalmazása.