Talaj-előkészítése, trágyázása, előveteményekkel szembeni igénye megegyezik a többi káposztaféléével. Rövid tenyészideje miatt elő- vagy utóterményként termesztjük. Kizárólag palántaneveléssel szaporítják, a palántákat korai termesztésben általában tápkockával, vagy szálasán, de tűzdelve ültetjük ki.

A karfiol igényei

  • A karfiol hőigénye mérsékelt, viszont a hőingadozásokat nem bírja.  Különösen a hidegre érzékeny. Ez elsősorban a korai termesztésben jelent problémát, ha a palánták kiültetés előtt nem részesülnek kellő edzésben. A magasabb hőmérsékletet sem bírja, erre különösen a rózsák képzése idején érzékeny. Nagy melegben kisebb rózsákat fejleszt, így termésmennyisége is csökken.
  • Fényre is érzékeny. Ha a nyár vége és az ősz eleje esős, borús, akkor kevesebb rózsát fejleszt. A túl erős fény viszont - különösen ha nagy meleggel párosul - a rózsák bámulását idézheti elő.
  • A karfiol Vízigénye nagy, különösen a rózsaképzés kezdetén kiugró és ettől eltekintve nagyjából a tenyészidőszak alatt állandó. Párás környezetet is igényel.
  • A talajjal és tápanyaggal szemben támasztott igénye magas, azonban nitrogénigényével majdnem azonos mértékű foszfor- és káliumigénye is.

A karfiol termesztése

Tavaszi termesztéséhez a magot január második felében üvegházban vagy egyéb fűthető termesztőberendezésben vetjük 10—12 g/m2-t. így a tűzdelésig 3000 - 4000 növény nevelhető fel négyzetméterenként. Tűzdelni szikleveles vagy egy lombleveles korban kell. A palántákat vagy tápkockába ültetjük, vagy 5x5 cm-re tűzdeljük. Ez utóbbi esetben a palántanevelési idő 8 - 9 hét. Kiültetésre legkorábban március végén, április elején kerülhet sor. A karfiol így május végén, június elején már szedhető. Tavasszal mindig kisebb a termés, de az drágábban értékesíthető.

Az őszi termesztés célja a szeptember és október hónapokban jelentkező kereslet kielégítése. A magvetés ideje általában május hónap. A palántákat szabadföldi ágyakban neveljük. Egy négyzetméterre 3 - 4 g magot vetünk, és 800 - 900 db palántát nevelünk fel tűzdelés nélkül.

A palántanevelési idő 4 -5 hét. A júniusi kiültetés esetén - a fajta tenyészidejétől függően - szeptember elejétől október végéig szedhető a termés.

A rövid tenyészidejű fajtákat általában 40 - 50 cm-es sor- és 35 - 40 cm-es tőtávolságra ültetjük. Ikersoros elrendezésben 60

+ 20 x 30 - 40 cm-es sor- és tőtávolságot alkalmazunk. így hektáronként 50 000 - 60 000 növény ültethető ki.

A hosszabb tenyészidejű fajtákat nagyobb tenyészterületre ültetjük, ezek 60 x 60, illetve 80 x 60 cm-es sor- és tőtávolságot igényelnek, így e fajtatípus esetében 20 000 - 30 000 a hektáronkénti növényszám.

A tenyészidőszak alatti munkák

A kiültetett növények legfontosabb ápolási munkái a gyomirtás és az öntözés.

A gyomirtás a fejes káposztánál leírtakkal megegyezik. Igen nagy súlyt kell helyezni az öntözésre. Gyakrabban, de kisebb vízadagokkal öntözzünk. Különös gonddal kell figyelemmel kísérni a vízellátottságot a rózsák fejlődésének kezdetén: ha ilyenkor száraz az idő, feltétlenül öntözni kell. Általában tavaszi termesztésben 3, őszi termesztésben 5 öntözés válik szükségessé.

A rózsákat régebben a levelek megtörésével és visszahajtásával védték a bámulást és keseredést okozó erős fénytől. Újabban a szorosabb ültetés árnyékoló hatását kihasználva védekeznek e jelenség minőséget rontó hatása ellen.

A karfiol szedési időpontjának helyes megválasztása egyike a termesztés sikerét és eredményességét legnagyobb mértékben befolyásoló tényezőknek, különösen a korai termesztésben. Túl korai szedéskor még kicsik a rózsák, ezért kevés a termés. Késedelmes szedéskor pedig már romlik a minőség, a rózsák megbámulnák, felnyílnak és keserű ízűvé válnak.

A karfiolt kézzel szedjük. A töveket késsel kivágjuk, kupacokba dobáljuk. Itt kerül sor a tisztításra és a levelek eltávolítására, amennyiben levél nélkül értékesítjük. A karfiol ugyanis forgalomba kerülhet levéllel és anélkül, valamint a levelek fej felett mintegy 20 cm-rel való visszavágásával. Ez utóbbi módon előkészített az olasz vagy más néven tonzúrás karfiol.

Szedéskor és tisztításkor nagyon kell ügyelni arra, hogy a rózsák ne sérüljenek, mert az minőségi romlást, bámulást okoz. A megtisztitott karfiolt zöldségesládákba rakjuk. A teljes termés általában három-négy szedéssel takarítható be.

A szedések között kerülhet sor a növényvédelmi permetezések elvégzésére és az öntözésre.

Várható átlagtermés (tisztított áru) nyáron 8—12 t/ha, ősszel 12—15 t/ha.

A karfiol a rövidebb ideig tartó tárolást jól bírja, különösen akkor, ha még a rózsaképzést teljesen be nem fejezett növényeket tövestül húzzuk fel, és így tároljuk szellős helyiségben. Ebben az esetben a rózsák még a felszedés után is növekednek.