A biogazdálkodás sötét órája.. olyan tragikus állapotban van 4-5 sombokor, hogy nem merek tovább várni az alginitre, muszáj kipróbálnom a pétisót. Ma elém került egy cikk, ami a kalciumhiányról szólt.. és úgy tűnik, hogy itt végre minden passzol.

Levéltetű nem volt, nem lehetnek vírusosak, plusz a szakember szerint sem szokott betegeskedni ez a fajta som. Bár vékony hálók vannak, de komoly takácsatka-fertőzés sem valószínű. Így maradt valami gomba.. de arra sem illettek a pontos tünetek.

Azt viszont tudtam már, hogy a 3 éve folyamatosan termesztett krumpli nagyon mészigényes növény, kivonja a talajból, ezért célzottan a mészhiányra kerestem.. és ez a pár sor jött velem szembe: "A hiány jellegzetes tünete a fiatal növényi részek klorózisa, valamint a fiatal levelek kanalas felkunkorodása és a levélerek megbarnulása. Akut hiány esetén a gyökerek nem növekednek, a tenyészcsúcs károsodik, megbarnul, majd elhal. Általános tünet, hogy a növények még jó vízellátottság esetén is hervadnak."

Ez a leginkább passzoló tünetegyüttes. A kanalas felkunkorodást már korábban is, hetekkel ezelőtt is láttam, de sajnos akkoriban mindig erős szelek voltak és azt hittem, hogy ez valamiféle természetes védekezés a növény részéről, hogy kisebb felületet tépjen a szél... Akkor még minden levél ragyogóan világoszöld volt, a bokrok hetek óta a talajban voltak - szóval fel sem merült bennem, hogy ez betegségnek a jele is lehet.

Legközelebb jobban kell figyelni.. bár a kizsákmányolt, full-gyomos talajon eleve erre kellett volna gondolnom, hogy itt semmi sem volt szakszerű évekig, vagyis fel kell rá készülni, hogy minden apró elváltozás egy nagyobb probléma első tünete lehet.