Cydia nigricana syn. Laspeyresia nigricana

Tünetek: a szemeket a hüvelyekben sárgásfehér, barna fejtokú hernyók károsítják. A hernyók hossza bebábozódás előtt 8-10 mm. A hernyók ürüléke finom fonatba van beszőve. Az imágók barnásfekete lepkék, szárnyuk fesztávolsága kb. 15 mm.

Jelentőség: rendszeresen, széles körben előforduló kártevő. Azokban a kertekben, ahol sok éven át rendszeresen ültetnek borsót, a hüvelyek több mint 50 %-a is fertőzött lehet.

Gazdanövények: borsó, lednek és bükköny.

Fejlődési ciklus: a hernyók a szövedékben telelnek át a talaj felszíni rétegében. Tavasszal bábozódnak be és a lepkék a borsó virágzásának idején rajzanak. Petéiket a virágokra, a fiatal hüvelyekre vagy a közelükbe rakják. A hernyók berágják magukat a hüvelyekbe, ahol befejezik fejlődésüket. A hüvelyeket még beérésük előtt elhagyják. A fekete borsómolynak évente egy nemzedéke van.

Ökológia: a szárazabb és melegebb nyarakon kártétele jelentősebb. A lárvákon az Ascogaster quadridentata és a Glypta hesatior élősködik.

A fekete borsómoly elleni védelem

Közvetett: a fertőzés szinte teljesen kiküszöbölhető, amennyiben az előző évitől kb. 1000 méterre vagy még messzebbre alakítják ki az új borsóültetvényt. A konzervborsó időben elvégzett betakarítása ugyancsak jelentősen korlátozza a fertőzést.

Közvetlen: a Trichogramma petefémfürkész-nemzetség bevetése a fekete borsómoly peterakásának kezdetén 70-80 %-os hatékonyságú. Fenitrotion alapú készítmények ugyancsak használatosak.