A virágokban és a fiatal hüvelyeken apró, csíkos, 1,5-2 mm hosszú rovar található. A legfiatalabb hüvelyek elszáradnak, az idősebb hüvelyeken ezüstösen csillogó foltok vannak, amelyek később párásodnak. A faj a borsón, a babon, a lóbabon és egyéb pillangósvirágú növényeken fejlődik.

Tavasszal a nőstények kirepülnek a borsóültetvényre, ahol elsősorban a virágokban tartózkodnak. A lárvák fejlődésüket befejezve elhagyják a növényeket és a talajban bábozódnak be. A kártétel nagyobb a szárazabb és melegebb években.

A lárvákat a ragadozó Aeolothrips tripsznemzetség képviselői pusztítják. A lárvákon a hártyásszárnyúak is élősködnek, pl. a Tripoctenus nemzetség képviselői és a Ceranisus menes. A korai fajták időben és az előző évi tábláktól a lehető legmesszebbre történő elvetése is preventív hatással lehet. A levéltetvek és gubacsszúnyogok ellen alkalmazott rovarölő szerek a borsótripsz ellen is hatásosak. Amennyiben a kártevő már a virágzás előtt megjelenik, ajánlatos pl. fenitrotion tartalmú rovarölő szert alkalmazni.