Ascochyta pisi, Phoma pinodella és Mycosphaerella pinodes (anamorfa Ascochyta pinodes)

A borsóragya tünetei: mind a három gomba kerek, világosbarna foltokat okoz a borsó levelein és hüvelyein. A foltok közepén feltűnő, apró sötét termőtestek (piknídiumok és peritéciumok) láthatók, gyakran körkörösen elrendezve. A foltok száma fokozatosan gyarapodik és a foltok egybeolvadnak.

Az A. pisi okozta foltok akár 10 mm nagyok is lehetnek, enyhén besüppedtek és sötétebb peremük határozottan kiemelkedik. Az M. pinodes és a R pinodella (syn. P medicaginis var. pinodella) esetében a foltok átmérője legfeljebb 7 mm és nem élesen határoltak. A leveleken látható foltokhoz hasonló, de azoknál kisebb és elnyúltabb foltok vannak a szárakon, a levélnyeleken és a virágkocsányokon. A kórokozók a hüvelyek kopácsairól átnőnek a szemekre, amelyek felszínén eleinte sárgás, később megbámuló foltok keletkeznek. A fertőzött szemekből kikelő növények esetében már a szikleveleken és az első valódi leveleken megjelennek a foltok, a súlyosabban fertőzött növények el is pusztulnak. Hasonló tüneteket okoz az Ascochyta fabae gomba is.

Jelentőség: a borsó legelterjedtebb betegségéről van szó, amely mindenütt előfordul, ahol borsót termesztenek. Csökkenti mind a terméshozamot, mind a borsó minőségét. A legveszélyesebb gomba a M. pinodes.

Gazdanövények: elsősorban a borsó, de a takarmányborsó, a lóbab, a veteménybab, a lencse, a bükköny, a lucerna, a vöröshere, a csicseri borsó, a csillagfürt is.

Fejlődési ciklus: a fertőzés fő forrása a fertőzött szemek, amelyeken pl. az A. pisi gomba akár 7 évig is életképes marad., valamint a fertőzött növényi maradványok. A tenyészidőben a betegség spórákkal (piknospórákkal) terjed, amelyeket a termőtestekből a szél vagy valamilyen rovar szabadít ki és főleg vízcseppekkel, de a széllel és a rovarokkal is terjed.

ökológia: a betegségnek kedvez az esős, szeles, az A. pisi esetében a melegebb (20 °C felett), a M. pinodes esetében a hűvösebb időjárás. A levegő 80 %-nál alacsonyabb relatív páratartalmánál a betegség kibontakozása leáll.

Borsóragya elleni védelem

Közvetett: egészséges vetőanyag alkalmazása, ellenállóbb fajták termesztése, a vetésforgó betartása (a termesztés legalább 4 éves szüneteltetése ugyanazon a parcellán), valamint a tarlómaradványok eltávolítása és mélyreszántása (leásása).

Közvetlen: a vetőanyag csávázása (fenilamidokkal).