Contarinia pisi

Tünetek: a virágbimbókban vagy a károsodott hüvelyekben akár több tucat apró, kb. 3 mm hosszú, fehér légylárva található. A fertőzött virágok kelyhei felpuffadtak, a lepellevelek torzultak. A fertőzött hüvelyfalak törékenyek, belülről fehér nemezzel benőttek. A növények csúcsrészein levő hüvelyek satnyulnak.

Jelentőség: lokálisan jelentős kártevő. A borsótermesztő vidékeken súlyosan károsítja a borsóállományt. Gazdaságilag számottevő kárt csak az első nemzedék lárvái okoznak, a második nemzedék károkozása csak kivételes.

Gazdanövények: borsó, lednek.

Fejlődési ciklus: az imágók, apró szúnyogokra emlékeztető, kb. 2 mm hosszú barna legyecskék május közepétől rajzanak. A nőstények a virágrügyekbe rakják petéiket. A lárvák bábozódás előtt elhagyják a növényeket és a talajban sekélyen bebábozódnak. A második nemzedék imágói júniusban és júliusban rajzanak. A bebábozódás előtti lárvák telelnek át.

ökológia: az imágók akkor kezdenek rajzani, amikor a talaj hőmérséklete 2 cm mélyen meghaladja a 15 °C-t. A lárvákban a Pirene cha-lybea fürkészdarázs élősködik.

A borsó gubacsszúnyog elleni védelem

Közvetett: A borsóültetvényeket az előző évi parcelláktól több mint í km távolságra telepíteni. Ugyanarra a táblára csak 4 év elteltével ültetni borsót. A korán kiültetett korai fajták állományai kevésbé veszélyeztetettek. A sűrűn vetett gabonafélék korlátozzák a borsó-gubacsszúnyogok imágóinak átrepülését.

Közvetlen: ismertek pl. fenitrotion alapú készítmények.