Pseudomonas syringae pv. phaseolicola, P.s. pv. pisi, stb.

Tünetek: A Pseudomonas syringae pv. phaseolicola a bab baktériumos udvaros foltosságát okozza, amely a bab levelein, szárain és hüvelyein kialakuló vizenyős, sárgaszegélyű („udvaros”) foltok alakjában jelentkezik. Általános fertőzés esetén, amely úgy alakul ki, hogy a baktériumok behatolnak a szállítónyalábokba illetve a fertőzött magvakból kikelt növények esetében a növények törpenövésűek lesznek, hervadnak, leveleik mozaikosak és torzultak.

A P. syringae pv. pisi okozza a borsó baktériumos zsírfoltosságát, amelyre a föld feletti részeken kialakuló vizenyős, később bíborbarnára váltó foltok a jellemzőek. Ezek a növény alsó részétől terjednek fölfelé és nedves időben baktériumos nyálka jelenhet meg rajta, amely beszáradva csillogó bevonatokat képez. Súlyos fertőzés esetén a növények elpusztulnak. A bab általános baktériumos foltosságát a Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli okozza, de karanténbetegségről van szó, emiatt előfordulása ritka.

Jelentőség: gazdasági szempontból a hüvelyesek legfontosabb baktériumos betegsége a bab baktériumos udvaros foltossága, amely mindenekelőtt a fiatal növényeken okozhat jelentős károkat.

Gazdanövények: a P. s. pv. phaseolicola esetében a veteménybab és a tűzbab, a P s. pv. pisi esetében a borsó minden formája (mezei borsó, velőborsó, cukorborsó, kifejtő borsó), a lednek (Lathyrus) és néhány egyéb pillangósvirágú növény.

Fejlődési ciklus: a fertőzés forrása a fertőzött szemek, a fertőzött gyomnövények vagy a növénymaradványok a talajban. A baktériumok a gázcserenyílásokon, a hidatódákon vagy a mechanikus sérülési pontokon hatolnak be a növényekbe, de csak akkor ha a növények felszíne vizes.

ökológia: a baktériumos fertőzések előfordulásának és terjedésének mindenekelőtt az esős időjárás kedvez, mivel a foltok felszínéről a baktériumokat az esőcseppek spriccelik szét a környezetbe. A baktériumokat a szél is terjesztheti.

Bab, borsó baktériumos betegségei elleni védelem

Közvetett: egészséges vetőmag alkalmazása, a hüvelyesek termesztése szárazabb éghajlatú térségekben vagy szárazabb, szellős és napsütötte helyeken. Bizonyos hüvelyesfajták a baktériumos betegségekkel szemben ellenállóbbak.

Közvetlen: a szemek hőkezelése (10 percen át 50 °C vagy 30 percen át 45 °C) nagyon kockázatos és a közvetlen védelem egyéb módja nincs kidolgozva.