Jellemzés: a Földközi-tenger térségéből származó zöldségnövény, nem melegigényes, de érzékeny az éjszakai fagyokra, állandó talaj- és légnedvességet igényel.

Termőhely: nem kedveli a túlságosan napsütötte, forró, száraz táblákat, de ideálisak számára a völgyekben kialakított, akár mérsékelten árnyékos termőhelyek.

Trágyázás: istállótrágya 50 t/ha, palántázás előtt műtrágyák 0,5-0,7 t/ha, a tápanyagok következő arányában: 1,2 N : 1,0 PaOs: 2,0 K?0. Tenyészidőben szükség szerint 1-2-szer kiegészítő nitrogéntrágyázás, de ügyelni kell, nehogy túltrágyázzuk. Nitrogéntöbblet esetén a zellergumók ritka szövetűek, rosszul raktározhatok.

Vetésforgó: jellegzetesen első szakaszú termény, a jól trágyázott talajokon lehetséges a második szakaszba sorolása is.

Termesztett fajták: nálunk a gumós zellert termesztik a leggyakrabban, ezen kívül a levélzellert (az egész leveleket takarítják be és szárítják) és jóval kisebb mennyiségben a levélnyeles zellert is termesztik (ennek a levélnyeleit fogyasztják).

A zeller vetése, palántázása

Február végén 4-6 magot vetünk a nedves vetési szubsztrátumokba négyzetcentiméterenként, ezt követően finom földdel megszórjuk (a réteg vastagsága 1, legfeljebb 2 mm - a zellermag nagyon apró). Közepes tápanyagtartalmú földbe ültetjük át úgy, hogy minden palántára kb. 10 cm2 jusson. Ha termőtalaj nem steril, előkészítésekor Previcurt vagy más szert alkalmazunk a használati utasítás szerint. Rendszeresen öntözzük, de ne áztassuk át a talajt, hogy a gyökerek levegőztessenek.

A szilárd és erős palánták termesztése céljából ajánlott hőmérsékletek:

fejlődési stádium

éjszakai hőmérséklet

nappal - borult idő

nappal - derült idő

vetéstől kikelésig

18-22 °C

22-24 °C

24-28 °C

kikeléstől és tűzdeléstől

12-14 °C

18-20 °C

22-24 °C

edzés (5-7 nap)

6-10°C

12-16 °C

16-20°C

Palántázás és öntözés: május folyamán palántázunk 50x50 vagy 40x60 cm-es kötésben. A termesztés egész ideje alatt gyakran és nagyon rendszeresen öntözzük, ha nagy mennyiségű, jó minőségű (üregek nélküli és nem ritkaszövetű) zellergumót szeretnénk. Fontos a sekély palántázás.

Növényápolás a tenyészidőben: a gyomok elpusztítására megfelelő gyomirtókat alkalmazunk, vagy gyomlálunk és kapálunk. A szeptóriás levélfoltosság idő előtti elterjedését csávázott vetőmag elvetésével és még a palántázás előtt réztartalmú készítményekkel történő megelőző permetezéssel gátoljuk meg. Azokban a térségekben, ahol tömegesen fordul elő a sárgarépalégy, amennyiben lehetséges, palántázáskor granulált rovarölő szert alkalmazunk.

Betakarítás: a zellergumók betakarítását nem sietjük el, mert a gumók az őszi hónapokban gyarapodnak a leginkább. Csak az erősebb fagyok érkeztével takarítjuk be a gumókat, amikor a legidősebb levelek szétterülnek a talaj felszínén és a levélnyelek hosszanti irányban megrepednek. Beásunk a növények alá, kiemeljük a földből a gumót és lerázzuk a földet a gyökerekről (soha nem ütögetjük egymáshoz a gumókat). Majd közvetlenül a gumók felszínénél eltávolítjuk a gyökereket, óvatosan lehámozzuk a leveleket és csak a tenyészőcsúcsot hagyjuk meg. A tárolásra szánt gumókat nem szabad megmosni.

Levélnyeles zeller: a legfontosabb termesztési tudnivalók szinte megegyeznek azzal, amit a gumós zellerrel kapcsolatban elmondtunk, a palántázást sűrűbb kötésben kell elvégezni, hogy a levélnyelek szép egyenesen álljanak és minél fehérebbek legyenek. A korai betakarítás céljából 30x30 cm-es kötésben, az őszi betakarítás céljából viszont 30x35 cm-es kötésben ültetjük a zellert, mert nagyobb a szeptóriás levélfoltosság előfordulásának a veszélye. A tenyészidő a palántázástól a betakarításig 75-80 napig tart. A csemege levélnyeleket szedjük.

Levélzeller: a levélnyeles zellerhez hasonlóan 30x30 cm-es kötésben ültetjük, a tenyészidő a palántázástól a betakarításig 80-90 nap. Az egész leveleket szedjük közvetlen fogyasztás vagy ipari feldolgozás céljából. A levélzeller ültetvényét közvetlen vetéssel is kialakíthatjuk. A vetőmag mennyisége 5 kg/ha, a tenyészidő a betakarításig 120 nap körül van. A levélzeller a betakarítást követően újra hajt és a betakarítás megismételhető.