A torma egy gyökérzöldség, Európa és Ázsia déli határvidékéről származó, egyéves kultúrában termesztett évelő növény. Tormagyökér néven ismert része tulajdonképpen rizóma, földbeli hajtás. Az első évben már kifejlődnek a fogyasztásra kerülő rizómák, a szaporításra felhasznált talpgyökerek, valamint a tőlevelek. Virágszárat csak akkor fejleszt, ha több évig marad ugyanazon a területen. Vegetatív úton, a talpgyökérdugványokkal szaporítjuk.

A torma igényei

  • A torma hőigénye alacsony. Hidegtűrő, lombja csak — 4 °C-on károsodik. Gyökere a hidegre nem érzékeny, talajban hagyva sem fagy el.
  • Fényigénye - Félárnyékban is termeszthető, de jó minőségű torma csak teljes megvilágításban terem.
  • Vízigénye nagy, rendszeres, mérsékelt vízellátással terem legtöbbet. Sem a túl nedves, sem a túl száraz viszonyokat nem szereti.
  • Talajigénye - Elsősorban a laza szerkezetű, könnyen művelhető talajokat szereti. Kötött talajokon túlságosan csípős ízű lesz.
  • A torma tápanyagigénye változó. Sok káliumra van szüksége, nitrogénből kevesebbet, foszforból sokkal kevesebbet igényel.

A torma termesztése

Istállótrágyázott növények vagy pillangósok után célszerű termeszteni. Talaj-előkészítése (tekintettel arra, hogy 20—30 cm hosszú, és 0,5—1,5 cm vastag talpgyökér-dugványok kerülnek kiültetésre) 35 - 40 cm-es altalajlazítással egybekötött mélyszántással kezdődik.

Jelenleg Magyarországon főleg bakhátas műveléssel termesztik. A másik két lehetséges módszer a barázdás, továbbá a sík- vagy mélyművelési mód, amelyeket azonban munkaigényességük miatt kiszorított a termesztésből a bakhátas művelés.

A bakhátas műveléshez előzetesen 30—35 cm magas, 60—70 cm széles bakhátakat készítünk töltögető ekével vagy speciális bakhátkészítővel. A dugványokat ültetőfával, kézzel ültetjük a bakhátakba. Ültethetünk:

  • sorba, a bakhátak közepére,
  • a bakhátak középétől 10—12 cm-re lefelé, hármas kötésben, függőlegesen elhelyezve a dugványokat,
  • a bakhátak közepétől 10—12 cm-re lefelé, hármas kötésben, ferdén elhelyezve a dugványokat.

Az ültetés úgy történjen, hogy a dugványok teteje legalább 3 - 4 cm-re kerüljön a föld felszíne alá. A tormatelepítés munkálatait a 19. ábra szemlélteti.

A bakhátak távolsága - amely egyúttal a sortávolságot is meghatározza - a szaporításra felhasznált talpgyökérdugványok méretétől függ. A 25—30 cm-es dugványokat általában 1 m, a 20 cm hosszú dugványokat pedig 80 - 90 cm sor-, illetve bakháttávolságra ültetjük. A tőtávolság minden esetben 30 cm. így hektáronként 33-48.000 db a dugványszükséglet és egyúttal a növényszám is.

Az ültetés végezhető ősszel és kora tavasszal, legkedvezőbb ideje azonban március eleje. A talpgyökérdugványokon az ültetés után 2—3 hét múlva jelennek meg az első levelek. A továbbiakban a gyomirtás mellett fontos ápolási munka a felesleges oldalhajtások és az oldalgyökerek eltávolítása.

Amikor a levelek már elérték a 8—10 cm hosszúságot májusban, júniusban, akkor a legszebb kivételével valamennyi hajtást el kell távolítani. Ezután (a következő kapáláskor) távolítjuk el az oldalgyökereket. Ennek időpontja július - augusztus. Ehhez a munkához ki kell bontani a bakhátakat, és a meghagyott hajtásokat (egészen a talpgyökérig) meg kell tisztítani az oldalgyökerektől. Ha még zsengék az oldalgyökerek, rongydarabbal dörzsöljük le, ha már nem, akkor késsel vágjuk le azokat. Ezt a munkát a kora reggeli órákban célszerű végezni, és a gyökerezés befejezése után minél gyorsabban be kell takarni a növényeket.

Ha van öntözési lehetőség, akkor a gyökerezés után 30—35 mm vízadaggal ajánlatos öntözni.

Betakarítás. A torma hidegtűrő növény, ezért késő ősszel, sőt fagymentes napokon is bármikor, de talajban hagyva tavasszal is szedhető. Üzemi viszonyok között kormánylemez nélküli ekével szántjuk ki. A felszedett torma talpgyökereit levágják, azok a következő évi szaporításhoz szükségesek.

A tormát gondosan keli betakarítani, hogy ne maradjanak gyökér-darabok a területen, mert ezek a következő évben kihajtanak, és nehezen irtható gyomnövényei maradnak a területnek.

Fogyasztásra a legalább 20 - 25 cm hosszú, és 2 - 2,5 cm átmérőjű (egyéves dugványból termelt) gyökér alkalmas. Ezeket tisztítás után vastagság szerint osztályozva egységesen 20 - 25 cm hosszúra vágva, 1 kg-os kötegekbe csomagolják és zöldséges ládákban szállítják.

A teljesen beérett, sárguló levelű tövekről ősszel felszedett torma 1 °C körüli hőmérsékleten minimális, 6 - 8%-os veszteség mellett igen jól tárolható.