Spárgarozsda - Tavasszal a friss hajtásokon mézsárga ragadós, majd narancsvörös kiemelkedések jelzik a fertőzést. Május végétől a hajtásokon és a pikkelyszerű lombleveleken megtalálhatók a kiemelkedő bőrszövet alatt a bőrszövet felszakadása után a porzó, fahéjszínű rozsdatelepek. Nyár végén gyűrűsen elhelyezkedő fekete színű rozsdatelepek fejlődnek. Az ezekben kialakult szaporítóképletek szolgálják a kórokozó áttelelését.

A spárgarozsda a spárga leggyakoribb és legveszélyesebb betegsége, járványszerű fellépésére száraz, meleg időjárásban számíthatunk. Védekezés. A szárakat ősszel vágjuk le és semmisítsük meg. A betegség fellépésekor Rézoxiklorid 50 WP 0,5% koncentrációban vagy Dithane M 45 0,2%-os koncentrációban alkalmazható eredményesen.


A spárga állati kártevői

  • Közönséges spárgabogár - A bogarak a tavasszal előtörő spárgasípok felületét hámozgatják, a lárvák a lombozatot károsítják. Az imágó 5—6 mm hosszú, kékesfekete bogár szárnyfedőinek szélén 6 krémszínű szögletes folttal. A kikelő lárvák feketészöldek, a meztelencsigára hasonlítanak. Évente három nemzedéke fejlődik. A zöldspárgatermesztés legveszélyesebb kártevője. Védekezés: A sípok szedésekor az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása miatt rövid hatástartalmú készítményekkel védekezzünk. Ezek: Phosdrin 0,1%-os, Unifosz 50 EC 0,1%-os vagy Ambush 25 EC 0,4 1/ha-os dózisban. A szedés befejezése után Sevin 80 WP 1 kg/ha vagy Wofatox SP 30 2—2,5 kg/ha dózisban alkalmazható.
  • Tizenkétpettyes spárgabogár - A bogarak a spárga lombjával táplálkoznak és a bogyók felszínét hámozgatják. A lárvák a bogyókat kiodva-sítják. A fertőzött bogyók fehér színűek, belül üregesek, míg az egészségesek zöldek, illetve pirosak. Az imágó 6—7 mm-es, narancsvörös, a szárnyfedőin 12 fekete pettyel. A lárvák szürke színűek, hasonlítanak a meztelencsigához. Két nemzedéke fejlődik évente. Védekezés: A közönséges spárgabogárnál ismertetett készítményekkel védekezünk.
  • Spárgalégy - A fertőzött hajtások a talaj felszíne fölött meggörbülnek, majd elszáradnak, a föld alatti részek elrothadnak. A fertőzött hajtásokban megtalálhatók a sárgásfehér nyüvek. Évente egy nemzedéke fejlődik, a spárgaszárakban telel báb alakban. Védekezés: A spárgabogarak ellen alkalmazott készítmények a spárgalégy ellen is hatásosak.a