A hónapos és a nyári retek magját egy, az őszi-téli retekét két tenyészidő alatt állítjuk elő.

A hónapos és nyári retek magtermesztése

  • A retekmagot már korán, február végén, március elején kell elvetni 40 cm sortávolságra. A vetőmagszükséglet 8 kg/ha. A kikelt növényeket 8-10 cm-re ritkítjuk. Ez utóbbi munkaművelet precíz, szemenkénti vetéssel megtakarítható.
  • A tenyészidőszak alatt a területet gyommentes, porhanyós állapotban kell tartani, és a lombra elütő növényeket ki kell szelektálni.
  • A gumó teljes kifejlődése után fel kell szedni a növényeket, és a fajtajellegtől eltérőeket el kell távolítani.
  • A retekgumók visszaültetésekor a leveleket a jobb eredés céljából visszakurtítjuk. A virágzás a vetés után 50—70 nap múlva, azaz április végén, májusban kezdődik és körülbelül egy hónapig elhúzódik.

Az őszi-téli retek magtermesztése

  • Dugványnevelés - A dugványokat másodterményként termesztik korán lekerülő növények után. A magot júliusban, augusztusban vetjük 40 cm sortávolságra és 2—3 cm mélyen. A vetőmagszükséglet 8 kg/ha. Az októberben, novemberben felszedett dugványok leveleit 2—3 cm-es csonkra vágjuk vissza. Vermelésre csak az egészséges, fajtaazonos dugványok kerülnek.
  • Magtermesztése - Az átteleltetett dugványokat tavasszal ismét át kell válogatni, csak a teljesen egészségeseket szabad kiültetni. A dugványültetést kora tavasszal, február végén, március elején végezzük 50 cm sor- és 20—30 cm tőtávolságra. A kiültetett dugványokat a talajhoz kell tömöríteni. A továbbiakban a területet gyommentes, porhanyós állapotban tartjuk. A magvak július-augusztusban érnek.

Mind a hónapos és a nyári, mind az őszi-téli retekmag betakarítása teljes éréskor kezdődik, akkor, amikor a becő és szár már világosbarnára színeződött. A retek becői jól zárnak, ezért nem pereg a mag. Cséplés előtt a levágott magszárakat 3-4 napig szárítani kell. A betakarítás egyszerűbben és olcsóbban elvégezhető egy menetben, kombájnnal.

A retek várható maghozama 600—1000 kg/ha.