Az egészséges, tápanyagokban gazdag talajon a retek nem hajlamos elkapni a betegségeket, de nem árt ismerni a leggyakoribbakat.

Vírusos, baktériumos retekbetegségek

  • Retekmozaik - A levelek világoszöldek sok sötétzöld mozaikos folttal. A tüneteket általában több vírus együttes fertőzése okozza. A levél-tetvek a valódi retekmozaik vírust csak abban az esetben terjesztik, ha mellette más vírusok is jelen vannak a beteg növényekben. Védekezés: Irtsuk a levéltetveket, a beteg növényeket semmisítsük meg.
  • Feketeeres szárrothadás - A káposztaféléken károsító baktérium a retket is megtámadja hasonló tünetekkel.Védekezés. 0,5%-os Rézoxiklorid 50 WP-vel való kezelés hatásos a betegség ellen.

Gombás betegségek

  • Peronoszpóra - A leveleken sárga foltok, a levélfonákon szürkésfehér penészbevonat látható. Védekezés: A Dithane M 45 0,2%-os vagy Rézoxiklorid 50 WP 0,5%-os oldatával végzett kezelés megállítja a betegség terjedését.
  • Fehér sömör - A beteg növény olyan, mintha tejjel vagy tejfellel fröcskölték volna le. A felhólyagosodott bőrszövet alatt található a gomba fehér színű szaporítóképleteinek tömege. A bőrszövet felszakadása után a szaporító képletek újabb növényeket fertőznek. Különösen a magtermesztésben veszélyes, mert a gomba megtámadja a becőket is. Védekezés: A peronoszpóra ellen alkalmazott készítmények hatásosak a fehér sömör ellen is.

Állati kártevők

  • Gyökérlégy - A retek gumójában szabálytalan járatok találhatók, amelyeket barna ürülékszemcsék töltenek ki. A járatokban élnek és táplálkoznak a szennyesfehér színű nyüvek. Évente 2—3 nemzedékük fejlődik. Védekezés: Az első nemzedék ellen eredményes védelmet nyújt a Basudin 5 G talaj fertőtlenítő szer 35 kg/ha-os dózisban alkalmazva. A második és harmadik nemzedék ellen Bi 58 EC 0,1%-os koncentrációjával védekezhetünk az imágók rajzásakor.
  • Földibolhák - A retken is jelentős károkat okozhatnak. Védekezés: 0,2%-os Ditrifon 50 WP-vel permetezzünk.