A retek ázsiából származik, nálunk három változata közismert: a hónapos retek, anyári retek és a őszi—téli retek. Táplálkozási jelentőségét az adja, hogy mindhárom típusa olyan időszakban fogyasztható vitamin- és ásványisó-forrás, amikor a friss zöldségellátás rendkívül szegényes.

A hónapos retek megvastagodott szik alatti szárrész, a nyári és a téli retek pedig répatestet fejleszt, amelynek képzésében a gyökér és a szár egyaránt részt vesz. A különböző retektípusok alakja, színe, nagysága erősen eltérő.

Fajtáinak többsége idegen beporzó, de vannak öntermékenyülők is. Termése két termőlevélből kialakult, fel nem nyíló becő. A mag tojás alakú, barnásrózsaszínes, hossza 3—3,5 mm, szélessége 2,4—2,6 mm, csírázóképességét 4—5 évig megtartja. Ezermagtömeg 6—10 g.

A retek igényei

  • A retek hőigénye alacsony - Hidegtűrő, 13 °C körüli hőmérsékleten fejlődik legjobban. Magja már 2—3°C-on csírázik.
  • Fényigénye - Hosszúnappalos, kevés fényben megnyúlnak a növények, és nagy lombozatot fejlesztenek, gumóképződése pedig visszamarad.
  • A retek vízigénye - A gumóképzés kezdetéig kevesebb, ezen túl már több vizet.igényel. Vízellátásban ettől kezdve fontos az egyenletesség, ennek hiányában gumói felrepednek. Száraz körülmények között könnyen felmagzik és pudvásodik.
  • Talaj- és tápanyagigénye - Laza szerkezetű, gyengén lúgos talajokat szereti. Rövid tenyészideje miatt a folyamatos tápanyagellátásra érzékeny. Elsősorban kálium- és foszforigényes. A nitrogén-túladagolás hatására a gumó túlfejlődik, pudvásodik.

A retek vetése, termesztése

A hónapos retket elő- vagy utóveteményként, a téli retket utóveteményként termesztik. Talaj-előkészítését az elővetemény szabja meg. Nagyon fontos a jól elmunkált magágy készítése. Vetési időpontok a következők:

  • hónapos retek =>február, március,
  • nyári retek => március, április,
  • őszi—téli retek => július vége

A vetés mélysége 2—3 cm. Üzemi viszonyok között 30—40 cm sortávolságra vetik, ez ideális lehet kiskertekben is. Vetőmag-szükséglet: 6—10 kg/ha.

Kelés után a gyomirtással egybekötött talajporhanyítás és a tő-számbeállítás (egyelés vagy ritkítás) a legfontosabb feladat. A hónapos retket 4—8 cm, nyári retket 8—10 cm, a téli retket 10—15 cm tőtávolságra ritkítják. A továbbiakban a rendszeres, folyamatos vízellátás céljából szükség szerint öntözni kell.

0 Szedése. A szedést akkor kell megkezdeni, amikor a gumók az állomány 25—30%-ában a fajtának megfelelő nagyságot elérték. A hónapos retek gumóját 2—2,5 cm, a jégcsap típusú fajtákat pedig 1—1,5 cm átmérő elérésekor célszerű betakarítani. A nyári retekfajták 5—6 cm, a hosszúak pedig 4—6 cm átmérővel piacképesek.

A retek kézzel könnyen kiszedhető, betakarítása hazánkban általában nem gépesített. A felszedett retket megmossuk, majd gumójával lefelé fordítva kosárba állítjuk, hogy a víz lefolyjon róla. A hónapos és a nyári retket tisztítás és a fölösleges levelek eltávolítása után csomózzuk, egy csomóban 4—6 retek van.

Szállítása zöldségesládákba csomagolva történik. A téli retket a gyökértől és lombtól megtisztítva, ömlesztve értékesítjük, illetve tároljuk. A retek átlagtermése a típusától és fajtájától függően 8—18 t/ha.

Retek hajtatása

Csak a hónapos retket hajtatják, elsősorban fóliás termesztőberendezésekben, kis hőigénye és rövid tenyészideje miatt mind elő-, mind utóterményként számításba jöhet. Hajtatásra csak olyan időszakban kerülhet sor, amikor nincs nagy meleg és hosszúnappalos a megvilágítás.

Legelterjedtebb a tavaszi hajtatása. A magot fűtés nélküli fólia alá február végétől március végéig, fűtött fólia alá pedig január végétől február közepéig vetjük 10—12 cm sortávolságra. Kelés után 5—6 cm tőtávolságra egyelünk. A vetés mélysége 0,5—1,5 cm, és előzetes nagyság szerinti osztályozás után csak a legnagyobb magvak kerülnek fólia alá felhasználásra. A hajtatás alatt nappal 14—15 °C, éjjel 10—12 °C körüli hőmérsékletről gondoskodjunk.

Legfontosabb ápolási munka a gyomirtás és az állandó, egyenletes talajnedvesség biztosítása. Tél végi vetésből a vetéstől számított 6, márciusi vetésből pedig 4—5 hét múlva lesz értékesíthető retek.

Őszi hajtatásához október elején vetünk, és november elején húzzuk fel a fóliát. Akkor kezdjük szedni, amikor a szabadföldön már elfogyott a retek.