Jellemzés: A petrezselyem a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol mind a mai napig vadon is nő. Gyökeréért és zöld száráért egyaránt termesztik.

Termőhely: A termőhely fekvését illetően nem támaszt különösebb követelményeket, jobban kedveli a szellős, napos fekvésű területeket.

Talaj: A követelmények hasonlóak, mint a sárgarépa esetében. A kötött, süppedős talajokon a gyökereket rozsda és más betegségek támadják meg.

A petrezselyem lassabban kel ki mint a sárgarépa, ezért érzékenyebb a talajon képződő kéregre és igényli az egyenletes öntözést a csírázás idején. Ezért fontos a vetés előtti jó minőségű talajelőkészítés.

Vetésforgó: A vetésforgóba sorolása hasonló, mint a sárgarépánál.

Trágyázás: A petrezselyem nem tűri az istállótrágyával történő szervestrágyázást, amely a gyökerek bokrosodásához és rozsdásodásához vezet.

Tápanyagadagok: N - 40-50 kg/ha, P2O5 - 40-150 kg/ha, K2O - 80-200 kg/ha

A zöld száráért termesztett petrezselyem esetében minden vágást követően nitrogénnel trágyázunk hektáronként 20-30 kg-mal számolva.

A petrezselyem vetése

A gyökérpetrezselyem vetése nagyon hasonló a sárgarépa vetéséhez. A petrezselymet vagy 1,5 m széles, 3 soros ágyásokba vagy bakhátasan vetjük. Szárazabb körülmények között a petrezselyem csírázóképességének aránya alacsony, ezért a petrezselymet optimális nedvesség! viszonyok között márciustól kell vetni. A vetés mélysége 2 cm. A száráért termesztett petrezselymet márciusban vagy július derekán vetik 30 cm-es sorközökben. Palántázhatjuk is. Márciusban 3-5 magot vetünk egy csoportba, a palántákat áprilisban kell kiültetni. Ezzel a módszerrel növelhető a piacra szánt friss petrezselyemzöld mennyisége. A növény gyorsabb kikelése érdekében előcsíráztatott vetőmagot is lehet használni, amivel csökkenthető a vetőmag mennyisége.

Agrotechnika: Ami a gyomokat illeti ugyanazokat a vegyszeres és talajművelési beavatkozásokat lehet kombinálni, mint a sárgarépa esetében. Az alkalmazott herbicidek is hasonlóak. A petrezselyem öntözése főleg a korai fejlődési fázisban fontos. Később mértéktartóbban kell öntözni, főleg a gyökérpetrezselyem esetében, figyelembe véve az időjárás alakulását, mert a túl sok nedvesség hatására a gyökereket rozsda és egyéb betegségek támadják meg, ami rontja a minőségüket és a tárolhatóságukat.

Betakarítás: A gyökereket ugyanúgy takarítjuk be, mint a sárgarépa esetében. A szárításra szánt petrezselyemzöldet gépekkel takarítják be, a frissen, csomókba kötve értékesített petrezselyemzöldet kézzel szedik.