Jellemzés: A pasztinák a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik. Felhasználása hasonló a petrezselyeméhez, leggyakrabban levesfűszerként alkalmazzák, ritkábban salátaként vagy köretként. Termőhely, talajigény: A sárgarépához és a petrezselyemhez hasonló igényeket támaszt. Legalkalmasabbak a mély, nedvesebb, átmelegedő és levegős talajok.

Vetésforgó: A torzsazöldségek vagy a kapások után a II. szakaszba sorolják. A túlságosan gyomos táblák nem alkalmasak a termesztésre.

Trágyázás:

N - 80-100 kg/ha, P2O5 - 30-40 kg/ha, K2O - 80-160 kg/ha

A pasztinák vetése

Ugyanúgy vetik mint a sárgarépát és a petrezselymet, egyenletes felületre vagy árkokba. A vetőmagszükséglet pontos vetés esetén 2-4 kg/ha, egyébként 6-8 kg/ha. A pasztinák jó minőségű talajelőkészítést és magágyat igényel. A csírázást kedvezőtlenül befolyásolhatja a talaj kiszáradása és a kapillaritás megszakadása. A gyomok elleni védelem hasonló, mint a petrezselyem esetében.

Betakarítás: késő ősszel történik a betakarítás. A növényeket hagyhatjuk áttelelni is a koratavaszi betakarítás céljából.