Tünetek: mindenekelőtt az idősebb levelek peremein nem körülhatárolt, szürkészöld, vizenyős, később bámuló foltok képződnek, amelyek gyorsan szétterjednek a levelek széleitől az egész levéllemezen. Nedves időben a levelek fonákján, az egészséges és a fertőzött szövetek határán a kórokozó szaporítószerveinek jellegtelen fehér bevonatai képződnek.

A fertőzött levelek gyorsan hervadnak, megfeketednek, összezsugorodnak és elpusztulnak. Hasonló, de hosszanti foltok lehetnek a szárakon és a levélnyeleken is. A terméseken először kis szürkészöld foltocskák jelennek meg, amelyek gyorsan szétterjednek. A beteg szövet barnul, s bár a felületük szilárd, de ráncos. A termés húsa a foltok alatt kemény, de egész mélyen barnás. A betegség tünetei a fertőzött terméseken a betakarítás után is terjednek. A súlyosan fertőzött, bomló növények jellegzetes, áthatóan kellemetlen bűzt árasztanak. Jelentőség: a szabadföldi paradicsom legveszedelmesebb betegségéről van szó. Egyes években teljesen elpusztíthatja a termést.

Gazdanövények: noha ugyanez a gomba okozza a burgonyavészt is, arról megoszlanak a vélemények, hogy a burgonya és a paradicsom között kölcsönösen átvihető-e a fertőzés. Valószínűnek tűnik, hogy a Közép-Európában a burgonyán izolált gombák képtelenek természetes körülmények között megfertőzni a paradicsomot is.

Fejlődési ciklus: a gomba ivaros spórák (oospórák) alakjában telel át a fertőzött növényi részeken. A tenyészidőben légáramlatok által szállított sporangiumokkal terjed.

ökológia: a növényeket magas légnedvesség mellett (90 % fölött), kiadósabb esőzésekkor és alacsonyabb váltakozó hőmérsékleteken (melegebb nappalok és hűvös éjszakák) fertőzi.

A paradicsomvész elleni védelem

Közvetett: a paradicsomot olyan helyeken kell termeszteni, ahol megfelelő a légmozgás és elegendő napfény van, lehetőleg már napfelkeltekor. Soha ne termesszük a paradicsomot folyók és víztározók közelében, épületek és magas növények árnyékában stb. Ajánlatos az előző évi telepítéshez képest kellő távolságra kiültetni a paradicsomot. Az egyes fajták betegségre való hajlamában nincsenek számottevő különbségek, főleg súlyosabb fertőzéseknél.

Közvetlen: kb. június végétől lehet az állományt megfelelő gombaölő szerekkel (réztartalmú készítmények, ditiokarbamátok, ftalimidek, feni-lamidok, morfolinok) kezelni. Szükség szerint a permetezést megismételhetjük.