A zavar a szabadföldi termesztésű paradicsomon is előfordul, de mindenekelőtt az üvegházi paradicsomon találkozni vele. A termések teljes kiszíneződése ellenére a kocsány (csésze) körüli részek sárgák vagy zöldek maradnak. Ezért a zavart olykor "zöld" vagy "sárga gallérnak" is nevezik.

A termések húsa ezeken az éretlen részeken kemény marad. A zavar kialakulásának kedvez a nitrogéntöbblet vagy a tápanyagok bór- és káliumhiánya. Mivel a zavart fokozza az erős napsugárzás, mindenekelőtt a közvetlen napfénynek kitett terméseken, azaz a legfelül elhelyezkedő terméseken, a szélső sorokban és az erősen levélhiányos növényeken fordul elő. Ha a terméseket zölden szedik le és sötétben, etilént tartalmazó levegőn hagyják beérni, ez a zavar nem jelentkezik. Némely újabb fajták e zavarral szemben ellenállók. Hasonló tünetek jelentkezhetnek a paradicsom mozaikvírusával fertőzött terméseken is.