Septoria lycopersici var. lycopersici

Tünetek: először az idősebb leveleken keletkeznek apró (többnyire 2-3 mm), kerek, vizenyős, sötét peremű foltok. A foltok fokozatosan sötétednek, megnőnek, összeolvadnak, közepük elhal és számos apró termőtestecske (piknídium) alakul ki rajtuk.

A növényen a betegség az idősebb alsó levelektől fölfelé a fiatalabbak levelekig terjed. A megtámadott levelek sárgulnak, beszáradnak és lehullanak. Hasonló foltok jelenhetnek meg a virágkocsányokon és olykor a szárakon is, csak ezek többnyire hosszúkásak. A termések azonban mindig érintetlenek maradnak. Korai és erős fertőzés esetén az egész növény elpusztul. Jelentőség: a szabadföldi paradicsom egész világon elterjedt, fontos betegségéről van szó. Különösen kedvező éghajlati viszonyok között csökkenti a termésrügyeket és a tenyészidő időelőtti befejeződéséhez vezet. A termesztők időnként összetévesztik a betegség tüneteit a paradicsomvész tüneteivel.

Gazdanövények: A Septoria lycopersici gomba a paradicsom mellett rendszertelenül a burgonyát, a tojásgyümölcsöt és bizonyos burgonyaféle gyomnövényeket is megtámadja, a speciális lycopersici variáns gyakorlatilag csak a paradicsomot.

Fejlődési ciklus: a kórokozó a fertőzött növényi maradványokon telel át, ahol hosszú ideig életképes marad. Bizonyos gyomnövényeken (pl. a beléndeken) is áttelelhet. A tenyészidőben a betegség spórákkal (piknospórákkal) terjed, mégpedig az eső vagy az öntözővíz, a szél, a rovarok vagy a szerszámok közreműködésével.

Ökológia: a betegségnek kedvez a hűvösebb, szárazabb időjárás, viszont a terjedéséhez szükség van időnként a levegő magas pára-tartalmára (legjobb az esős idő) és magasabb hőmérsékletére (25 °C fölött) is.

A paradicsom szeptóriás levélfoltossága elleni védelem

Közvetett: a palántaneveléshez alkalmazott vetőanyag fertőtlenítése, legalább négyévig szüneteletetni a paradicsom termesztését azon a parcellán, ahol előzőleg paradicsomot termesztettek, a korábbi paradicsomtáblák kellő térbeli elkülönítése, ritkább állomány, kíméletes öntözés, a fertőzött növényi részek időben és gondosan végrehajtott eltávolítása és mélyszántás (ásás).

Közvetlen: gombaölő szerekkel történő kezelés - lásd a Paradicsomvész c. részt.