A kórokozó a Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici gomba, amely a paradicsom, de kisebb mértékben a paprika és a tojásgyümölcs gyökereit fertőzi meg, amelyeken a szállítónyalábok bámulását okozza. A szállítónyalábok károsodása következtében a fertőzött növények eleinte átmenetileg (csak egy napig), később tartósan hervadnak. Elsősorban az üvegházi ültetvények károsodnak, főleg akkor, ha a paradicsomot gyakran ugyanazon a helyen termesztik.

A hervadás kórokozója a talajban várakozik a fertőzött növényi maradványokon és a növényekbe a gyökereken át hatol be, a növényekben pedig a szállítószövetekkel terjed. A gyorsabb terjedésnek kedvez a talaj magasabb nedvességtartalma. A talaj hőmérséklete nem olyan meghatározó. A védelem alapja a növények vetésforgója, a tarlómaradványok időben és alaposan végrehajtott eltávolítása, a kiegyensúlyozott tápanyagadagolás és a talaj fertőtlenítése. Az említett gomba mellett a paradicsom hervadását korlátozott mértékben okozhatja a Fusarium solani, a Sclerotinia sclerotium, a Verticillium spp. vagy a Didymella lycopersici (a paradicsom didimellás tőszáradását okozó) gomba is.