A betegséget, amelyet olykor "paradicsomráknak" is neveznek a Didy-mella lycopersici gomba okozza. Fertőzött magvak esetében a csíranövények ledőlnek. A fertőzött leveleken barna körkörös foltok keletkeznek A fertőzött szártövek összeszorulnak, ami az alsó levelek sárgulásához vezet és súlyosabb fertőzés esetén a növények hervadásával jár.

A szabadföldi paradicsom esetében gyakran fertőződnek a termések, ahol a kocsány környékén apró termőtestekkel (piknídiumokkal) teleszórt fekete foltok keletkeznek. A megtámadott termések idő előtt lehullanak. A fertőzés forrása a fertőzött vetőmag, talaj és tarlómaradványok. A növényekbe a gomba közvetlenül vagy a gázcserenyílásokon át hatol be. A kórokozó az üvegházak és a fóliasátrak szerkezeti elemeiben akár 3-4 évig is életképes maradhat. A betegség terjedését jelentős mértékben segíti az eső és az öntözővíz.