Tomato spotted wild vírus - TSWV

Tünetek: a tünetek, különösen a gazdanövénytől függően, elég változékonyak. A paradicsom esetében az első tünetek a kis narancs-sárga foltok a növények alsó és középső részén található leveleken, amelyek fokozatosan megsárgulnak.

A fertőzött növények fejlődése lelassul, alsó leveleik lecsüngenek, majd fokozatosan elhalnak. A zöld terméseken sárga foltok keletkeznek. Az érett terméseken ezek a foltok még határozottabbak, és vagy szétszórtak, vagy élesen határoltak, olykor gyűrűszerűek. A leveleken gyűrűs foltok keletkeznek. A fiatal, csúcslevelek gyakran bronzszínűek. Hasonló tünetek láthatók a paprika levelein is. A megtámadott terméseken többnyire különböző színű foltok és torzulások vannak. Mivel a felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a más vírusbetegségek okozta tünetekkel vagy bizonyos körülmények között a fertőzés rejtve marad, a pontos diagnózist kizárólag korszerű laboratóriumi módszerekkel lehet felállítani. Jelentőség: igen veszedelmes karantén-betegségről van szó.

Gazdanövények: a gazdanövények sora igen tág és újabb fajokról állapítják meg, hogy vírusgazdák. Eddig 70 növénycsalád mintegy 550 fajánál találták meg ezt a vírusbetegséget. Számos dísznövényfaj is közéjük tartozik (mindenekelőtt az Alstromeria, Asparagus, Begónia, Chrysanthemum, Cyclamen, Dahlia, Gerbera, Impatiens, Sinnin-gia és Zanttedeshi), valamint egy sor gyomnövény (pl. csillaghúr, tyúkhúr és kis gombvirág). A zöldségfélék közül leggyakrabban a paradicsom, a paprika, a padlizsán, az uborka, a saláta, a borsó, a peppi-no vagy a burgonya fertőződik.

Fejlődési ciklus: a betegséget elsősorban 10 tripszfaj terjeszti, leggyakrabban a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis). Ökológia: ahhoz, hogy a vírushordozó tripsz a vírust átadja, legalább 15 percig kell szívnia a növényt. Minél hosszabb ez az idő, a fertőzés valószínűsége annál nagyobb.

A paradicsom bronzfoltosság elleni védelem

Közvetett: a védelem alapja a fertőzött növények időben történő felismerése és eltávolítása, és ezért rendszeresen ellenőrizni kell a fertőzésre hajlamos ültetvényeket. A betegség gyanúja vagy észlelése esetén azonnal jelenteni kell a növényvédelmi szolgálatnak vagy az illetékes hivatalnak. Az ezt követő karantént szigorúan be kell tartani. Közvetlen: a betegségre hajlamos növényeket óvni kell a tripszektől, mindenekelőtt a nyugati virágtripsztől.