A kórokozó a Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis baktérium. A legjellemzőbb tünet az egyes levélbevágások hirtelen hervadása és későbbi elszáradása a paradicsom levéllemezének egyik, rendszerint fonákoldalán. Később az egész levelek, majd fokozatosan a növények is hervadnak és elszáradnak.

A szárakon és a levélnyeleken olykor határozott, barna hosszanti csíkok és repedések vannak, amelyekből nedves időben sárgásbarna baktériumos nyálka szivárog. A szár metszetén a szállítónyalábok barnás gyűrűi láthatók. A terméseken a foltok (ún. "madárszemek") nem gyakoriak. A betegség a burgonyafélék többségét megtámadja. Mindenekelőtt vetőmaggal, de mechanikus úton (a levélhajtások, a levelek kicsipkedésével vagy a betakarításkor), növénymaradványokkal és hidropóniás oldatokkal is terjed. A növényekbe a baktériumok a sérülés helyein, a gázcserenyílásokon és a paraszemölcsökön (lenticellákon) hatolnak be. Igen súlyos karantén-betegségről van szó.