Lucerna mozaikvírus

A kórokozó a lucerna mozaikvílrus (Alfalfa mosaic vírus - AMV), amely a paradicsom esetében a növények fejlődésének általános lassulását, sárgulását-barnulását és főleg a csúcslevelek fodrosodását, a kocsányok barna csíkosodását, valamint a termések különböző árnyalatú barna foltosodását és torzulásukat okozza.

A betegséget levéltetvek terjesztik. Súlyosabb fertőzések akkor jelentkeznek, ha a paradicsomültetvények idősebb lucernatáblák vagy legelők közelében találhatók.

Uborka mozaikvírus

Az uborka mozaikvírust (Cucumber mosaic vírus - CMV) a levéltetvek (több mint 60 fajuk) terjesztik; a vírus egész sor különböző növényt, köztük gyomnövényeket fertőz, amelyeken a vírus igen gyakran áttelel. A paradicsom esetében a növények feltűnő satnyulását és sárgu-lását okozza. A leveleken megnyilvánuló legfőbb tünete a levelek súlyos redukciója (fonalassága vagy páfrányosodása), hasonlóan, mint a ToMV esetében. Hasonló tünetek jelentkezhetnek azonban bizonyos gyomirtó szerek (herbicidek) hatására is. A fertőzött növények terméshozama igen csekély.