A paradicsom szubtrópusi, melegkedvelő, de egyúttal magashegységi, rendkívül fényigényes, a nappali és az éjszakai hőmérsékletek közötti jelentős különbségeket is jól tűrő növény.

Termőhely: Napsütötte, nyílt terület, a paradicsomnak a meg porzáshoz és a bogyófejlődéshez légmozgásra van szüksége.

Talaj: Igénytelen növény, csak a hideg és az átázott talajt nem kedveli.

Vetésforgó: Első vagy második szakaszos növény, de a burgonyát kerülni kell (közös betegségek és kártevők).

Vetés és palántanevelés: 6-9 héttel a tervezett palántázás előtt vetjük el a magvakat (minél hosszabb nappal, annál rövidebb palántanevelés a megnedvesített szubsztrátumokban, négyzetcentiméterenként kb. 2 mag, 0,5-1 cm mélyre ültetve). Közepes tápanyagtartalmú földbe ültetjük át úgy, hogy minden palántára 40-80 cm2 jusson a nappal hosszúságával fordított arányban. Rendszeresen öntözzük, ügyelve arra, hogy a termőföld az egyes öntözések között kb. azonos ideig legyen nedves és száraz (hogy a gyökerek levegőhöz jussanak).

Az erős és kompakt palánták előneveléséhez szükséges hőmérsékletek:

fejlődési stádium

éjjeli hőmérséklet

nappal - borult idő

nappal - derült idő

vetéstől kikelésig

20-22 °C

26-30 °C

26-30 °C

kikeléstől és tűzdeléstől

14-16 °C

19-21 °C

24-26 °C

3-4 leveles stádiumtól

10-12 °C

16-18°C

18-22 °C

edzés (5-7 nap)

6-10°C

12-16°C

16-20°C

Palántázás és öntözés: Legalkalmasabb kétsoros palántázás 80+40 cm-re (könnyű hozzáférés a növényekhez), a bokros fajták esetében jobb a 100 + 50 cm. A sorokban 40-50 cm-es távolság a típusoktól függően, eleinte kiadósán öntözzük, majd az első kis bogyók megjelenéséig csak keveset (már az első virágzatokat erőteljes virágzásra késztetjük), a bogyók fejlődése során ismét kiadósán öntözzük, de ritkábban (a talaj az egyes öntözések között jól száradjon meg, hogy a gyökerek levegőztessenek). Érés idején óvatosan öntözünk, mindig a szedést követően, hogy a bogyók ne repedjenek meg. A hajtatokban kizárólag reggel öntözünk, amit alapos szellőztetés követ (a leveleknek gyorsan fel kell száradniuk, nehogy betegségek támadják meg őket).

Növényápolás a tenyészidőben: A karós művelésű fajták esetében a legfontosabb munka a metszés (fattyazás) és a vezetés. Csak a fő szárat kötjük ki, minden oldalágat egyszer 7-10 naponként eltávolítunk. A paradicsom növekedését az üvegházakban a 8-10. kunkorvirágzat, a fóliasátorban a 6-8. kunkorvirágzat, a szabadföldi táblán a 4-6. kunkorvirágzat fölött állítjuk le. Közvetlenül az érés előtt eltávolítjuk az összes levelet, amely a talajjal érintkezik. A betegségek ellen megelőző permetezéssel védekezünk. Hajtatáskor ne feledkezzünk meg arról, hogy a sikeres beporzás és termésképződés feltétele a virágok remegése, amit legkönnyebben szellőztetéssel érünk el (a huzat a paprikával és az uborkával ellentétben a paradicsomnak nem árt). A gyomoktól gyomlálással és kapálással szabadulhatunk meg. Nagyobb termőterületeken gyomirtókat (Sencor, Targa Super stb.) alkalmazunk.

Termések betakarítása: Közvetlenül a teljes érés előtt (világos piros színűek) fokozatosan szedjük, hetente egyszer vagy kétszer. A szilárd bogyójú (tárolható) fajták esetében egyszer 7-14 naponként. Ha tárolásra is gondolunk, a bogyókat a csészelevelekkel együtt szedjük le, a szárcsomónál eltörve a kocsányi Az árusításra szánt terméseket méretük és alakjuk alapján osztályozzuk, esetleg megtisztítjuk.