A fajtákkal szembeni legfontosabb követelmény a kis tenyészterület-igény, a tömör fej, az egyszerre fejesedő egyöntetű állomány, a legalább 0,3—0,4 kg-os fejnagyság. Ez a táblázat egy régebbi tankönyv alapján készült, mára már sokkal több fajta van, de ezek (voltak) a legjelentősebbek. Nagy fajtaválasztékra egyébként sincs szükség.

Rövid tenyészidejű fajták

  • Szentesi korai. Államilag minősített fajta. Legértékesebb gazdasági tulajdonsága igen rövid tenyészideje. A késő tavaszi fagyokat bírja, ezért korán kiültethető. Az áttelelő fajták után a legkorábban szedhető. A növény kicsi, alacsony növésű. A fejek kicsik vagy középnagyok, gömbölyűek, jól zártak. A levelek erősen hólyagosak, kékeszöld színűek.
  • Futár. Kora tavaszi termesztésben elterjedt fajta. Áruminősége friss fogyasztásra kiváló. A növény alacsony, a fej kicsi vagy közép-nagy, enyhén hegyesedő, közepesen kemény. A levelek közepesen hólyagosak, sötétzöld színűek.

Hosszú tenyészidejű fajták

  • Frigga - Szabadföldi termesztésre való, bőtermő fajta. Igénytelen, kevesebb vízzel is beéri. A növény alacsony, a fej lapított gömb alakú. A levelek finoman hólyagosak. Friss fogyasztásra és 2—3 hónapos tárolásra alkalmas.
  • Mohácsi áttelelő - Államilag minősített fajta. Az áttelelő termesztést jól bírja, e termesztési mód speciális fajtája. A növények tavasszal nagyon korán fejlődésnek indulnak. A növény alacsony. A fej közepese nagy, laza vagy közepesen kemény, alakja gömbölyű. A levelek erősen hólyagosak, sötétzöld színűek. A vegyszeres gyomirtás, károsítók és a védekezés a fejes káposztánál leírtakkal megegyező, ezért itt külön nem tárgyaljuk.