A cékla esetén magtermesztés két éves, szakaszos művelet.

Dugványnevelő év

A dugványok felnevelése azonos a másodterményként termesztett, téli tárolásra kerülő étkezési cékláéval.

A július elején, közepén elvetett cékla októberben éri el a jól fejlett dugványméretet. Ápolási munkái megegyeznek a fogyasztásra termesztettével azzal az eltéréssel, hogy a tenyészidő alatt a lombra eltérő egyedeket ki kell szelektálni. A felszedése is hasonló a fogyasztásra termelt cékláéhoz. Tárolás előtt a fajtától eltérő, beteg, sérült növényeket el kell távolítani. Tárolható prizmában vagy hűtőházakban.

Magtermő év

A tárolt dugványokat át kell válogatni és a betegeket el kell távolítani. A kiültetésre kora tavasszal, március elején, közepén kerül sor, általában palántázógéppel, amelyről előzetesen leszedjük a műanyag tárcsákat. Az ültetést 60 cm sor-; és 30 - 40 cm dugványtávolságra végezzük.

Nagyon fontos, hogy nedves talajba ültessük ki a dugványokat. A virágzás elhúzódó, júniustól őszig tart. A java virágzás azonban júliusra esik. A magszárak érési ideje általában augusztus hónap. A magvak be-érése után a növények kezdenek elszáradni.

Az érett mag világosbarna színű. A betakarítást, a magszárak aratását akkor célszerű elvégezni, amikor a magvak kétharmada már érett. A magszárakat kézzel vágják le és cséplés előtt 4 - 5 napig utóérlelik. Az aratást kora reggel kell végezni a pergési veszteség elkerülése érdekében.

Várható maghozama 1 - 1,4 t/ha.