Globodéra (syn. Heterodera) rostochiensis, Globodera pallida

Tünetek: a burgonyaföldön jól láthatók a kisebb, lassabban fejlődő növények gócai, idő előtt sárguló levelekkel. A levelek sárgulása alulról felfelé halad. Körülbelül június közepétől a gyökérszálakon gömbölyű, eleinte világos, később barnás, kb. 0,5-0,8 mm nagyságú ciszták láthatók.

Jelentőség: mindkét említett fonálféreg karanténkárosító. A ciszták évtizedekre fertőzik a talajt. A kártevők előfordulását a növényvédelmi hatóságnak jelenteni kell. A súlyosan fertőzött táblákon akár 80%-os termésveszteséget is okozhat.

Gazdanövények: burgonya, paradicsom és néhány csucsorféle gyomnövény.

Fejlődési ciklus: a peték a talajban levő cisztákban akár 30 évig is életképesek maradnak. A gazdanövények gyökereinek váladéka kikelésre ingerli a petéket. A fonálférgek behatolnak a gazdanövények gyökereibe. A nőstények a megtermékenyítést követően a gyökér belsejében megdagadnak, a gyökérszövet elszakad és a gyökér felszínén fehéres ciszták jelennek meg. A ciszták megkeményednek és a nőstény pusztulását követően a növényről lehullanak.

Ökológia: A fonálférgeket a Hypoaspis aculeifer ragadozó atka és számos talajgombafaj, pl. azAcremonium nemzetség, a Verticillium chlamydosporium, az Ulocladium atrum, a Cyündrocarpon gracile stb. pusztítják.

A burgonya-fonálféreg elleni védekezés

Közvetett: a védelem alapja a kártevők terjedését minimalizáló növényvédelmi karantén rendelkezéseinek betartása. Csak hitelesített, fertőzésmentes táblákról származó vetőanyagot szabad ültetni. A fertőzésmentes parcellákon nem használni olyan gépeket és szerszámokat, amelyekkel előzőleg fertőzött talajon dolgoztak. Burgonyát ugyanazon a parcellán leghamarabb csak 4-5 év elteltével szabad ültetni. Fonálférgekkel szemben ellenálló fajtákat célszerű termeszteni.

Közvetlen: a fertőzött parcellák helyreállításához az illetékes szervek (a növényvédelmi hatóság, önkormányzat jóváhagyását követően mésznitrogént vagy karbamidot lehet használni.