A krumpli rozsdásodásáról akkor beszélünk, ha főleg a nagyobb gumókban kisebb, rozsdás foltok jelennek meg, amelyek a húsos részben szabálytalanul szétszóródva vagy különböző alakban elrendeződve találhatók. A gumók felszínén és a növény más részein sem láthatók semmilyen tünetek. A károsodott gumók nemcsak csúnyák, hanem keserűek is.

Noha az okok nem mindig ismeretesek pontosan, a rozsdásodásnak a homokos és a lúgos (meszes) talajok kedveznek. Tóbb károsodott gumó van a magasabb hőmérsékleten raktározott burgonyában és a felvehető mész hiánya esetén is gyakrabban előfordulnak, elsősorban a gumók intenzív fejlődésének időszakában. Az egyes fajták eltérő mértékben érzékenyek e zavarral szemben. Ha a barna foltok nagyobbak és többnyire a szállítónyalábok mentén koncentrálódnak (elsősorban a rügyeket tartalmazó részeknél), akkor a fejlődés utolsó fázisában uralkodó magas hőmérséklet hatására kialakuló gumókárosodásról lehet szó. A rozsdásodásnak ez a formája elsősorban közvetlenül a talaj felszíne alatt fejlődő gumókon figyelhető meg.