A babrozsda okozója az Uromyces appendiculatus var. appendiculatus gomba, amely valamennyi föld feletti részen (a levelek mindkét oldalán, a szárakon és a hüvelyeken) apró (1-2 mm) nyári uredospórák vörösbarna spóratelepeit hozza létre, néhány hét múlva pedig kifejlődnek a sötétbarna télispóra (teleuto) telepek, amelyek révén a kórokozó a növényi maradványokon kivárja a következő vegetációs időszakot.

E spóratelepek körül a szövet megsárgul. Az erősen fertőzött levelek megsárgulnak, elszáradnak és lehullanak. A betegségnek kedvez a váltakozó hőmérséklet és a növények felszínének hosszabb ideig tartó nedvessége. Hasonló tüneteket okoz a lóbabon, de a borsón, a takarmányborsón, a bükkönyfajokon, a ledneken és a lencsén az Uromyces fabae gomba. Ez a betegség a hoszszú nappalok időszakában fordul elő és kedvez neki a száraz és meleg nyári időjárás.

A babrozsda elleni védekezés fő szempontja: Mindkét esetben ellenállóbb fajtákat kell termeszteni, a fertőzött növényi maradványokat pedig mélyre kell leszántani (elásni).