Tünetek: a lelassult fejlődésű és az idő előtt színüket változtató levelekkel rendelkező, erősen fertőzött növények gócokban fordulnak elő. A gyökerek gyengék, sokszor hajszálvékonyak. A megrövidült gyökereken barnás foltok vannak.

Jelentőség: széles körben elterjedt fonálférgekről van szó, amelyek jelentősebb károkat csak ritkán okoznak. A megtámadott gyökérzöldségek esetében a gyökereket másodlagosan baktériumos és gombás betegségek károsíthatják, s ennek eredményeként akár óriási veszteségek is keletkezhetnek.

Gazdanövények: sok kultúrnövény- és gyomnövényfaj. Valamivel gyakrabban károsodik a sárgarépa, a zeller, a feketegyökér és a spenót. Fejlődési ciklus: a lárvák a petékből a talajban kelnek ki, felkeresik a gyökereket és kívülről szívják őket. Ez alól a Pratylenchus nem jelent kivételt, amelynek lárvái behatolnak a gyökerek növényi szöveteibe. A párosodás és a peterakás a gyökereken kívül történik. Az év folyamán több nemzedék fejlődik ki. A lárvák a talajban telelnek át és képesek arra, hogy anabiotikus állapotban átvészeljék a szárazság időszakát, ökológia: ezek a fonálféregfajok kedvelik a szellős, könnyű talajokat. Némelyek előnyben részesítik a savas kémhatású talajokat. Bizonyos polifág fajok gabonafélékkel és pázsitfüvekkel is átvihetők. Antagonistáik a talajlakó ragadozó rovarok, atkák, fonálférgek és a ragadozó gombák. A vándorló gyökérférgek ellenségének számít a bársonyvirág (büdöske). A Pratylenchus nem fajait a kerti retek rezisztens változatai képesek megtizedelni.

Vándorló gyökérférgek elleni védekezés

Közvetett: 3-4 évig szüneteltetni a fonálférgekre érzékeny gazdanövények termesztését. A fertőzött gabonafélék vagy pázsitfüvek után legalább 2 évig várni kell a veszélyeztetett kultúrák (a fokhagymát is beleértve) termesztésével. A károsodás kockázatát a könnyű talajokon csökkenthetjük, ha a talaj pH-ját meszezéssel megváltoztatjuk. Kisebb táblákon bársonyvirág termesztésével megsemmisíthetjük a fonálférgeket.

Közvetlen: az üvegházakban a talaj átgőzölögtetése, esetleg nematocidok (fonálféregölő szerek) alkalmazása. Az üvegházakon kívül ökotoxikológiai okokból nem javasolt a kémiai nematocidok alkalmazása.