Tünetek: a fertőzött növények levelein, esetleg virágain először ezüstösen csillogó, szabálytalan foltok jelennek meg, apró fekete ürülékkupacok kíséretében. A súlyosan fertőzött részek később elhalnak. A levelek fonákén apró, 1,5-2 mm hosszú, mozgékony karcsú rovarok láthatók.

Jelentőség: a tripszek az üvegházi zöldségek és virágok fontos kártevői. A szabadföldi zöldségek közül elsősorban a vöröshagymát és a torzsazöldségeket károsítja. Egyrészt szívásával károsít, amely a levelek és a termések torzulásához vezet, másrészt vírusokat is terjeszt. Ebből a szempontból különösen veszedelmes a nyugati virág-tripsz, amely a paradicsom bronzfoltosság vírusát (TSWV) terjeszti.

Gazdanövények: a gazdasági szempontból jelentős tripszfajok többsége polifág. Az uborka, a vöröshagyma, a bab, a borsó, a káposzta, a paradicsom stb. esetében ismert a tripszek jelentős kártétele. Fejlődési ciklus: a közép-európai eredetű fajok imágók alakjában telelnek át a talaj felszínközeli rétegeiben, a növényi maradványokban stb. Tavasszal az imágók felkeresik a tápnövényeket, ahol a levelek és a virágok felszíni szöveteibe rakják petéiket. Ezután két lárvastádium következik, amikor a tripszek táplálkoznak, ezt két nyugalmi lárvastádium követi és végül kialakul az imágó. Némely fajok váltivarúak, mások parthenogenetikusak (szűznemzők).

Fajtól függően 1-7 nemzedékük van. A dohánytripsz fejlődése az uborkán, 25 °C-on kb. 15 napig tart és egyetlen nőstény mintegy 20 petét rak. A melegkedvelő üvegházi fajok képesek egész éven át szaporodni az üvegházban és akár 12 nemzedékük is lehet ezalatt. Ökológia: a tripszek fejlődése számára a meleg és nedves időjárás az optimális. Ugyanakkor a kitartó esőzés megtizedeli a tripszek populációját. Némely ragadozó atkafajok, pl. az Amblyseius és a Typhlo-dromus nemzetségek, továbbá az Orius nemzetség ragadozó poloskái, a fátyolkák, a katicabogarak és az Aeolothripidae család ragadozó tripszei is tripszekkel táplálkoznak. A tripszek állományát a Verticillium, Beauveria, Metarhizium és az Entomophthora rovarpatogén gombanemzetségek képviselői is fertőzik.

A Neozygites parvispora (Entomophthorales) gomba nyár végén és ősszel néhány nap alatt képes megtizedelni a tripszek állományát. Az üvegházakban nyár végén tömegesen előfordul a nagyon virulens Entomophthora thripidium rovarpatogén gombafaj.

A tripeszek elleni védekezés

Közvetett: az üvegházakban nagyon fontos a megelőzés - vagyis a növények egészségi állapotának gondos ellenőrzése és az üvegházak rovartalanítása a tenyészidő után. Az üvegházakon kívül nagyon fontos a „szigetelő" távolság betartása, legalább 50-100 méternyire az előző évi tábláktól, valamint a mélyszántás. A korai vetemények úgyszintén kevésbé fertőzöttek. Negatív hatással van a tripszekre a permetező öntözés is.

Közvetlen: az üvegházakban a tripszek első megjelenési helyeit, tehát a fűtőtestek és a közlekedési vonalak környékét fontos figyelni. A megfigyelést kék és sárga rovarfogó lapokkal végzik. A tripszek első megjelenésekor vagy megelőzés céljából alkalmazni kell a biológiai védelmet - lásd A biológiai védekezés kereskedelmileg előállított készítményei c. fejezetet, a súlyosan fertőzött gócokat Verticillium lecanii gombát tartalmazó készítménnyel kell lepermetezni. A közvetlen védelem céljából szelektív rovarölő szerek vagy könnyű nyári olajat tartalmazó korszerű készítmények alkalmazhatók. Vigyázat! A nyugati virágtripsz már számos rovarölő szerrel szemben erősen rezisztens.