Tünetek: a fertőzött növények gócokban fordulnak elő, leveleik görbültek és rosszul virágoznak. A levélnyelek és a szárak megvastagodottak, repedezettek. Az erősen fertőzött gyökerek és a talaj felszínénél levő szártövek korhadnak. A vöröshagyma nyaka megreped, a fokhagyma elkorhad.

Jelentőség: a széles körben elterjedt szárfonálféreg főleg a nedves és hűvös tavaszé esztendőkben okoz nagy károkat. A hagymát és a gyökérzöldségeket a raktározás során is károsíthatja.

Gazdanövények: a szárfonálféreg soktápnövényű (polifág) faj. Noha vannak olyan törzsei, amelyek pl. a hagymaféléket, a burgonyát, a répát stb. részesítik előnyben, gazdanövényeik köre kölcsönösen fedi egymást, és kultúrnövényeket és gyomokat egyaránt magukba foglal. Rendkívül veszélyeztetett növények közé tartozik a vöröshagyma, a fokhagyma, a sárgarépa, a zeller, a borsó, a bab, a saláta, a káposztafélék, a kukorica stb.

Fejlődési ciklus: a szárfonálférgek akár néhány évig is képesek inaktív állapotban a talajban élni. így a talajjal vagy a növényekkel új területre is átszállíthatók. A szártöveknél hatolnak be a frissen megtámadott növényekbe. A növényekben a szárfonálférgek több nemzedéke fejlődik, amelyek a növény szétesése után visszakerülnek a talajba, ökológia: a szárfonálféreg elsősorban a nehéz talajokon veszedelmes, kedvező számára a nagyobb talajnedvesség és a közepes hőmérséklet. A szárfonálférgek talajlakó antagonistái az Arthrobotrys és a Dactylaría gombanemzetség képviselői.

A szárfonálféreg elleni védekezés

Közvetett: csak hitelesített vetőanyagot szabad használni, alkalmazni kell a széleskörű vetésforgót, elegendő szervestrágyázással. A szárfonálféreg fertőzését észlelve legalább 4-6 évig nem termeszteni a táblán olyan gazdanövényeket, mint a hagymafélék, a káposztafélék, a kukorica, a gabonafélék.

Közvetlen: az üvegházi és a palántanevelésre szánt talajt vízgőzzel fertőtleníteni. Külföldön az üvegházakban olyan készítményeket alkalmaznak, amelyek az Arthrobotrys nemzetség gombáit tartalmazzák. A fokhagyma és a vöröshagyma védelméről lásd a Hagymafélék kártevői c. fejezetet.