Elateridae, elsősorban az Agriotes nemzetség.

Tünetek: a növények gócokban vagy sorokban hervadnak és kiszáradnak. A gyökereken és a gumókon kirágott üregek és járatok vannak. A lárvák világosbarnák, drótkeménységűek ("drótférgeknek" is nevezik őket).

A bogarak barnásfeketék vagy feketék, elnyúltan oválisak. Hátukra fordítva hevesen felpattannak.

Jelentőség: sokfelé lokálisan elterjedtek, főleg a többéves takarmánynövények után, fontos kártevők. Számos növényfajt támadnak, komolyan károsítják a salátát, a sárgarépát, a burgonyát és a kukoricát. A borsót, a babot és a vöröshagymát szinte érintetlenül hagyják.

Gazdanövények: tág értelemben vett polifág fajok.

Fejlődési ciklus: az imágók telelnek át a bábkamrák belsejében. Tavasszal a bogarak előmásznak, párosodnak és a nőstények a talajba rakják petéiket. A talajlakó lárvák néhány évig fejlődnek. A nedvesség függvényében függőlegesen vándorolnak a talajban. A talaj felszíni rétegeiben leggyakrabban tavasszal - áprilisban és májusban -, valamint ősszel - szeptemberben és októberben - fordulnak elő. ökológia: fejlődésüket kedvezően befolyásolja a talajnedvesség, a tartós növénytakaró és a talaj kellő szervesanyag-tartalma. A szárazság kedvezőtlen hatású. A pattanóbogarak fontos antagonistái a tyúkalkatú madarak (fácánok, foglyok), a hollók, a varjak és a sirályok, de a rovarevők is - sünök, cickányok és vakondok. A gerinctelenek közül a rovarpatogén fonálférgek és néhány hártyásszárnyú említhető.

Pattanóbogarak elleni védekezés

Közvetett: a mezőgazdasági táj diverzifikációjával növelni a természetes ellenségek számát. Megfelelően kell megválasztani a növények sorrendjét. A pattanóbogarak nagyobb számban fordulnak elő a frissen felszántott kaszálókon és az őszi vetés után. A talajművelés korlátozza a pattanóbogarak számát.

Közvetlen: a kártevők előfordulásának mértéke talajba vájt gödrökbe (50x50x40 cm) mint csapdákba csalt drótférgek száma alapján állapítható meg. Kritikusnak tekinthető a 20 lárva/m2-t meghaladó érték. Vegyszeres beavatkozásra rendszerint nincs szükség, többnyire elegendőek az agrotechnikai beavatkozások, főleg a hatékony talajművelés.