A valódi levéltetvek (Aphidoidea) különböző fajait együtt tárgyaljuk itt.

Tünetek: a megtámadott levelek torzultak, fodrosak, később részben a közvetlen fertőzés, részben a vírusfertőzés következtében megsárgulnak. A levelek fonákén, esetleg a tenyészőcsúcsokon megjelenik az 1-4 mm nagyságú rovarok kolóniája.

Jelentőség: a levéltetű és a tápnövény fajától függően a levéltetvek különbözőképpen károsíthatnak. A nimfák és az imágók kiszívják a növényi nedveket. Ezzel többek között megbontják a növekedési anyagok és a növényi hormonok egyensúlyát a növényekben, amelynek következtében a fejlődés lelassul, különböző torzulások lépnek fel és a fiatal növények elpusztulnak. A levéltetvek sokféle vírust terjesztenek. A felsorolt zavarok végeredményben csökkentik a termesztett növények terméshozamát és a termény piaci értékét.

Gazdanövények: a levéltetű fajától függően egy vagy több növénycsalád. Bizonyos fajoknak eltérő nyári és téli gazdanövényeik vannak. Fejlődési ciklus: a levéltetvek fejlődésére az egyedek különböző formáinak - szárnyas és szárnyatlan, ivaros és ivartalan, peterakók és elevenszülők - váltakozása a jellemző. Az áttelelő petékből a téli gazdanövényeken elevenszülő szárnyatlan nőstények, úgynevezett ősanyák kelnek ki. Ezek még a téli gazdanövényeken megalapozzák a szárnyatlan levéltetvek 2-3 nemzedékét. Ezt követően a nimfákból szárnyas nőstények fejlődnek, amelyek átrepülnek a nyári gazdanövényekre és itt ismét megtermékenyítés nélkül új kolóniákat alapítanak. Ezekben később szárnyas egyedek jelennek meg. ősszel a szárnyas ivaros egyedek átrepülnek a téli gazdanövényekre, ahol a nőstények a megtermékenyítést követően téli petéket raknak. Bizonyos fajok fejlődése csupán egyetlen gazdanövényfajon megy végbe. Ökológia: a meleg és a száraz időjárás kedvez a levéltetvek tömeges előfordulásának. A forró nyár ugyanakkor csökkenti a levéltetvek számát. A levéltetveknek számos fontos természetes ellenségük (antagonistájuk), ragadozójuk, élősködőjük és mikrobiális betegségük van (lásd a Hasznos élő szervezetek c. fejezetet), amelyek számos növényen igen hatékonyan korlátozzák a levéltetvek mennyiségét. Ugyanakkor az antagonisták nem szelektiv rovarölő szerek alkalmazásával történő kiiktatása gyakran hozzájárul a levéltetvek elszaporodásához. A levéltetvek az aeroplankton fontos alkotórészei és alkalmazkodtak ahhoz, hogy a szél nagy magasságban nagy távolságra szállítsa őket. Az ivaros és az ivartalan nemzedékek váltakozásának és óriási szaporodási képességüknek köszönhetően gyorsan kifejlődnek a peszticidekkel szembeni rezisztens populációk.

Levéltetvek elleni védekezés

Közvetett: a hasznos élőlények védelme és támogatása a táj diverzifikálásával és a nem szelektív peszticidek kiiktatásával. Korlátozni az áttelelő levéltetvek és vírusok számát az üvegházakban és a zárt terekben.

Közvetlen: a levéltetvek előfordulásának vizsgálata szívócsapdákkal, üvegházakban sárga rovarfogó lapokkal is. A levéltetvek első észlelésekor az üvegházakban be kell vetni a hasznos élőlényeket - lásd A biológiai védekezés kereskedelmileg előállított készítményei c. fejezetet. Közvetlen védelem céljából szelektív, pl. pirimicarb, triazamat stb. alapú rovarölő szereket alkalmazni.

Levéltetvek fajtái

 

 

terjesztett vírusok (példák)

[p] perszisztensek (állandóak)

[n] nem perszisztensek  (nem állandóak)

őszibarack-levéltetű, Myzus persicae

 paradicsom, paprika

uborka, zeller, répa

sárgarépa, borsó, bab borsó, bab,

a legjelentősebb vírusvektor a levéltetvek között

p: karórépa sárgasága, répa sárgasága, burgonya vírusos levélsodródása

n: sárgarépa, spenót, uborka, karfiol, lucerna mozaikbetegsége, burgonya vonalas betegsége, káposzta fekete gyűrűsödése

Uborka levéltetű

Aphis gossypii

uborka, tök, paprika, répa bab, burgonya, dohány

több mint 50 vírust terjeszt

p: cukorrépa vírusos sárgasága

n: uborka, répa, lucerna mozaikbetegsége

Csíkos burgonyalevéltetű

Macrosiphum euphorbiae

  saláta, paradicsom, bab

raktárak

p: cukorrépa vírusos sárgasága

n: saláta, uborka, répa mozaikos betegsége, sárga mozaikbetegség burgonya vonalas betegsége

Zöld sárgarépa-levéltetű, Cavariella aegopodii

i sárgarépa, zeller, petrezselyem, édeskömény, burgonya

fűzfa

p: pasztinák tarkasága sárgarépa leveleinek feketedése sárgarépa satnyulása

n: sárgarépa mozaikbetegsége

Myzus ascalonicus levéltetű

metélőhagyma, póréhagyma vöröshagyma, szamóca répa, burgonya, raktárak

p: cukorrépa vírusos sárgasága burgonya vírusos levélsodródása n: vöröshagyma sárgacsíkossága