Kártétel

Tünetek: a fertőzött levelek az erek között megsárgulnak. Az érhálózat zöld marad. Súlyosabb fertőzés esetén a levelek teljesen elszáradnak. A levelek fonákén finom „pókháló“ található, amelyben a levélre tapadva apró peték vannak.

Jelentőség: rendkívül veszedelmes kártevő, amely képes teljesen elpusztítani számos üvegházi vagy szabadföldi termesztésű növényfaj ültetvényét. A növényeket szívogatásával károsítja, amelyek fejlődésében is zavar támad az atka toxikus nyálának következtében.

Gazdanövények: sokszáz kultúrnövény és gyom. A zöldségfélék közül mindenekelőtt az uborkát, a cukkinit, a görögdinnyét, a padlizsánt, a paprikát, a babot és a paradicsomot károsítja.

Fejlődési ciklus: a nőstények az üvegház szerkezetének repedéseiben, a talaj felszínén az avarban vagy a gazdanövényeken telelnek át. Tavasz-szal a nőstények meg nem termékenyített petéket raknak, amelyekből hímek kelnek ki. Ezek párosodnak a nőstényekkel és az így lerakott petékből már hím és nőstény egyedek egyaránt lesznek. A petékből lárvák kelnek ki, amelyek igen gyorsan nimfákká alakulnak át. Ezeknek több stádiumuk van, és belőlük alakulnak ki az imágók. Az év folyamán 6-8 nemzedék fejlődik ki.

Ökológia: a takácsatka tömeges elszaporodása szempontjából a 22 °C fölötti hőmérséklet, a 70 % fölötti páratartalom és az antagonisták hiánya a kedvező. 8 °C alatti hőmérsékleten abbamarad a peterakás. Az atkák szaporodásának a N-többlet és a K és a Ca hiánya kedvez. Fontos antagonisták a ragadozó atkák, a ragadozó poloskák, mindenekelőtt az Orius nemzetség, a katicabogarak, a Feltiella acarisuga gubacsszúnyog, a ragadozó tripszek és a fátyolkák. Gyakran a takácsatkák tömeges elszaporodásához vezet a szélesspektrumú rovarölő szerek (pl. a szintetikus piret-roidok) alkalmazása, amelyek kiirtják a felsorolt antagonistákat.

A közönséges takácsatka elleni védelekezés

Közvetett: a hasznos ragadozók védelme és támogatása. Ellenállóbb fajták kiválasztása. Az üvegházakban öntözéssel és permetezéssel kell növelni a páratartalmat, szellőztetéssel csökkenteni a hőmérsékletet. Kiegyensúlyozott tápanyagellátás, visszafogott nitrogéntrágyázás.

Közvetlen: az üvegházakban ragadozó atkákat alkalmazni. Fontos a biológiai egyensúly időben történő kialakítása. Kellő hatékonyságúak a korszerű olajkészítmények is. Az akaricidek alkalmazása esetén fontos a hatóanyagok váltogatása, mivel a közönséges takácsatkák körében könnyen kialakulnak a rezisztens populációk.