A kósza pocok egy zömök, patkányméretű rágcsáló, a testhossza 12-14 cm. Színe sötétbarna, a fiatal egyedek gyakran teljesen feketék. A patakok közelében és a nedvesebb helyeken a kósza pockok kiterjedt üregrendszert alakítanak ki, fészekkel és éléskamrákkal. A talaj felszínén lapos, rendszertelenül elhelyezett földkupacok találhatók. Azokon a táblákon, ahol a kósza pocok előfordul, a növények között hézagok vannak.

Jelentőség: a kósza pocok veszélyes kártevője a gyökérzöldségeknek, a burgonyának, a repcének és a fáknak is.

Gazdanövények: a kósza pocok egyaránt megrágja számos lágyszárú és fás növény föld feletti és föld alatti részeit, pl. a hajszálgyökereket, a gyökereket és a gumókat. Elsősorban az almafára veszélyes. Fejlődési ciklus: március közepétől október közepéig a nősténynek 2-10, de átlagosan 5-6 kicsinye van. A kicsinyek születésüket követően 6-8 hét alatt válnak ivaréretté. A tavaszi szaporulatból származó nőstények még ugyanazon év őszén szaporodnak. Erre a fajra a 4-7 évenkénti gradáció (tömeges elszaporodás) jellemző.

Ökológia: tömeges elszaporodás idején a kósza pocok populációsűrűsége elérheti az 1000 egyedet hektáronként. A kertekbe elsősorban ősszel vándorolnak a kósza pockok. Populációsűrűségüket részben a ragadozók, pl. a vércsék, az ölyvek, a baglyok és a menyétek száma is meghatározza.

A kósza pocok elleni védekezés

Közvetett: cserjék telepítése a telkek körül a predátorok számára, madárházikók kifüggesztése a vércsék, a fülesbaglyok és a macska-baglyok számára, illetve kőrakás kialakítása, amelyben a menyétek tartózkodnak.

Közvetlen: a veszélyeztetett területeken fontos a kósza pockok következetes és hosszantartó irtása többféle védelmi módszer kombinálásával. Mivel a kósza pockok igyekeznek gyorsan eltömni a szétbontott járatokat, hatékony lehet a csapdák állítása valamelyik bejárat elé. Hatásos a granulált rágcsálóirtó csalétek kihelyezése az üregbe vagy a járatok elgázosítása füstgázpatronokkal. A közvetlen védelem eszköze lehet az idomított vadászgörények alkalmazása is. A kiskertekben az egyes módszerek csak rövid ideig és nem túlságosan hatékonyak, ugyanis többnyire távolabbi, a vizek közelében kiépített járataiból vándorol a kertekbe.