A leggyakoribb gyökérgubacs fonálférgek:

  • Meloidogyne hapla,
  • M. incognita,
  • M. arenaria

Tünetek: a lassabban fejlődő növények gócszerű előfordulása. A megtámadott növények száraz időben elhalnak.

A gyökereken szabálytalan, akár néhány mm vastag, megduzzadt gubacsok, szivacsos szövedékkel kitöltve. A gömbölyű gyökerek rövidek maradnak, esetleg „bajuszosodnak“.

Jelentőség: e fonálférgek kárt okozó mennyiségben inkább lokálisan fordulnak elő, elsősorban a szűk vetésforgójú területeken és a melegebb esztendőkben. A gyökérrontó-féreg (M. incognita) az Alpoktól északra csak az üvegházakban fordul elő kártevőként.

Gazdanövények: ezek a fonálférgek sok gazdanövényfajon előfordulhatnak. Elsősorban a sárgarépát, a zellert, a salátát, az uborkát, a paradicsomot és a feketegyökeret károsítják.

Fejlődési ciklus: a fonálférgek a talajból hatolnak be a gyökerekbe. Váladékaik gubacsképzésre ingerük a gyökereket. Az ivarérett nőstények körteszerűen megdagadnak és a gubacsokba rakják petéiket, amelyekből kikel a következő nemzedék. A gubacsok szétesése után a frissen rakott peték a talajba jutnak, ahol egy bizonyos ideig életképesek maradnak.

Ökológia: ahhoz, hogy a Meloidogyne nem fonálférgei számottevő mértékben elszaporodjanak, magasabb talajhőmérsékletre van szükségük. A M. hapla a szabadban telel át, a melegkedvelő fajok a 0 °C alatti hőmérsékleteken elpusztulnak. A fonálférgek antagonistái különböző talajlakó ragadozó élőlények. A gabonafélék és a kukorica aktivitásra serkentik a fonálférgeket, de nem teszik lehetővé számukra, hogy hatékonyan károsítsák őket, ezért a megtámadott táblák „felgyógyulnak“.

A gyökérgubacs fonálféreg elleni védekezés

Közvetett: jótékony hatású növények beiktatása, amelyek nem gazdanövényei a fonálférgeknek, pl. a rozs, a kukorica és a repce. A boro-nálás és a fertőzött gyökerek megsemmisítése, valamint a szerves-trágyázás is segít. Ellenálló fajták alkalmazása. Az üvegházakban a lehető legalacsonyabb talajhőmérsékletet fenntartani.

Közvetlen: a külföldi növényházakban biológiai védelem céljából az Arthrobotrys gombanemzetséget alkalmazzák. A fertőzött táblák vegyszeres kezelése az üvegházakon kívül ökotoxikológiai okokból nem lehetséges.