• Gastropoda, meztelencsigák (Deroceras spp.)
  • házatlan csigák (Arion spp.)
  • nagy meztelencsigák (Milax spp., Umax spp.) stb.

Tünetek: a leveleken ablakszerű és peremi rágásnyomok. Az erősebb erek épek maradnak.

A terméseken és a gyökereken gyakran mély nyílások vannak. Jellegzetesek a sokáig látható csillogó nyálkanyomok.

Jelentőség: nedves időben, mindenekelőtt tavasszal és ősszel rendkívül nagy károkat okoznak. Egyaránt károsítják mind a csírázó és kikelő, mind az idősebb növényeket.

Gazdanövények: a csigák mindenevők, de a finom szöveteket részesítik előnyben. A növények károsodott részei rendkívül feltűnőek. Fejlődési ciklus: a csigák elsősorban peteállapotban telelnek át. A peték fehéresek, gömbölyűek, kb. 2 mm nagyok. A lárvák 2-4 hét elteltével kelnek ki. Táplálkozni csak éjszaka vagy esős időben bújnak elő. A kifejlett csigák kétivarúak és kölcsönösen megtermékenyítik egymást. Petéiket a földben levő lyukakba vagy a kövek alá helyezik el. ökológia: a csigáknak sok ellenségük van a gerincesek között. Fogyasztják őket a tyúkalkatú madarak, a kacsák, a vakondok, a sündisznók, a cickányok, a lábatlan gyíkok stb. A granulált vegyi riasztó anyagok huzamosabb alkalmazása következtében azonban számos gerincesben olyan reflex alakult ki, amely óvatossá teszi őket a csigákkal szemben, mert ezek a predátorok gyakran bukkannak elpusztult csigákra, amelyektől maguk is mérgezést kapnak. A csigák petéit és lárváit a legtöbb futrinkafaj fogyasztja, a csigákban a húslegyek különleges fajai és a Phasmarhabditis hermaphrodita fonálférgek élős-ködnek.

A meztelencsigák elleni védekezés

Közvetett: a mérsékelten tömör, finoman megművelt és lehengerelt palántanevelő ágy csökkenti a csigák búvóhelyeinek számát. A kis ágyások védő kerítésekkel és szalagokkal védhetők. A csigákat fogyasztó gerincesek számának növelése - lásd a Hasznos élő szervezetek c. fejezetet.

Közvetlen: a gyakori boronálás sok petét, sőt csigát is elpusztít és egyúttal segíti a talaj felszínének a kiszáradását. A közvetlen biológiai védelem céljából manapság a Phasmarhabditis hermaphrodita fonálférgeket alkalmazzák. Erről lásd A biológiai védekezés kereskedelmileg előállított készítményei c. fejezetet. További védekezési lehetőség sörcsapda alkalmazása, oltatlan mészpor talajra szórása, illetve csigaölő granulátumok használata.