A május cserebogár Melolontha melolontha, az erdei cserebogár Melolontha hippocastani.

Tünetek: a növények hervadnak és elhalnak. A hervadó növény közelében a talajban egy fehér, akár 6 cm hosszú, C-alakban görbült cserebogárlárva - csimasz, pajor - található.

Jelentőség: nagyobb mennyiségben a pajorok komolyan károsíthatják a salátát, az uborkát, a káposztát és a gyökérzöldséget. Főleg a melegebb térségekben okoznak károkat. Az utóbbi években a cserebogarak kártétele jelentősen megnőtt, valószínűleg a talajoldat koncentrációcsökkenése következtében, amelynek az oka, hogy kevesebb szervetlen trágyát juttatnak a talajba.

Gazdanövények: az imágók és a lárvák polifágok.

Fejlődési ciklus: egy nemzedék fejlődése 3-4 évig tart. A bogarak nyár végén kelnek ki, de csak a következő év tavaszán hagyják el a bábkamrát és másznak ki a talajból. Az imágók is táplálkoznak, legtöbbször faleveleket rágnak, közben párosodnak, ezután a nőstények néhányszor a földbe bújnak, ahol 5-50 cm mélyen rakják le petéiket, ökológia: a bogarakat és a lárvákat sok madárfaj pusztítja, különösen a sirályok, a varjak és a seregélyek. A talajban élő pajorok számát jelentősen tizedelik a Beauveria és a Metarhizium nemzetség rovarpatogén gombafajai, amelyek a lárvák akár 75 %-át is elpusztítják. A petéket és a lárvákat a Neoaplectana bibionis fonálféreg is fertőzi, a lárvákban a Mermithis fonálféreg nemzetség képviselői élősködnek. A pajorokat gyakran támadják a fürkészlegyek, pl. a Dexia és a Microthalma nem képviselői és a húslegyek, pl. a Sarcophaga albiceps faj is.

A cserebogár elleni védekezés

Közvetett: a mezőgazdasági táj diverzifikációja növeli a természetes ellenségek (antagonisták) számát.

Közvetlen: intenzív talajművelés vetés vagy palántázás előtt, legjobb forgókapával. Jó eredmények érhetők el a Beauveria gombanemzetség alkalmazásával - lásd A biológiai védekezés kereskedelmileg előállított készítményei c. fejezetet.