• paradicsom-aknázólégy (Liriomyza bryoniae)
  • borsó-aknázólégy (Liriomyza huidobrensis)
  • gerbera-aknázólégy (Liriomyza trifolii)

Tünetek: a levelek felszíni szövetében eleinte apró, fehér foltocskák vannak, közepükön beszúrással. Később vagy a levelek felső oldalán (paradicsom- és gerbera aknázólégy), vagy a levelek fonákén (borsóaknázólégy) szabálytalanul kanyargó, lapos aknák jelennek meg.

Az aknák belsejében jól láthatók az apró fekete ürülékszemcsék és az áttetsző lárva. A gerbera-aknázólégy lárvái narancssárgák. A paradicsom-aknázólégy lárvái piszkosfehérek, átlátszók, emésztőcsatornájuk zöld tartalma is látható. A borsó-aknázólégy lárvái piszkosfehérek vagy sárgásak, de emésztőcsatornájuk tartalma nem látható. Az imágók feketéssárga, 1,3-2,5 mm nagyságú legyecskék, torukon jellegzetes sárga folttal.

Jelentőség: számos üvegházi zöldségféle és dísznövény veszedelmes kártevői. Súlyosabb fertőzés esetén a lárvák akár a levelek lehullását is okozhatják. Amennyiben a csíranövények vagy a kiültetett palánták súlyosan fertőződnek, akár el is pusztulhatnak. A nőstények tojócsövének szúráshelyei a leveleken kaput nyitnak a baktériumos és a gombás fertőzéseknek, amelyek tovább rontják a növények egészségi állapotát. A borsó-aknázólégy az üvegházakon kívül található salátaültetvényeket is megtámadja.

Gazdanövények: valamennyi említett aknázólégy széleskörű polifág. A növények közül mindenekelőtt a paradicsomot, az uborkát, a paprikát, a salátát, a babot, a borsót, a zellert és a görögdinnyét támadják.

Fejlődési ciklus: a nőstények tojócsövüket a levél szövetébe döfik és így rakják le petéiket. A lárvák fejlődésük mind a három lárvastádiumát a levelek belsejében töltik. Más aknázólégyfajokkal ellentétben a Liriomyza nem lárvái nem az aknában bábozódnak, hanem a bebábozódás előtt a levelekből a földre hullanak és a talajban bábozódnak. Az imágók a tojócsövük szúrása nyomán kiserkenő növényi nedvekkel táplálkoznak. Emellett a virágok nektárát is szívják és a levéltetvek és a liszteskék mézharmatát is nyalogatják. Egy nemzedék fejlődése 15 °C-on kb. 40 napig tart, 30 °C-on csak két hétig tart.

Az aknázólegyek elleni védekezés

A gerbera-aknázólégy és a borsó-aknázólégy számos rovarölő szerrel szemben erősen rezisztensek és állományaik könnyen ellenállóvá válnak az új hatóanyagokkal szemben is. E fajok hőmérsékleti optimuma 25 °C körül van. A paradicsom-aknázólégy és a borsó-aknázólégy egész évben károsíthatja a növényeket, a gerbera-aknázólégy elsősorban nyáron károsít.

Közvetett: az üvegházak alapos téli rovartalanítása, a vásárolt növényi anyag ellenőrzése, hogy nem tartalmaz-e kártevőket. A tenyészi-dő második felében a felszaporodott aknázólegyek állományának csökkentésében a Macrolophus caliginosus ragadozó poloskának is jelentős szerepe van.

Közvetlen: gyakran és rendszeresen ellenőrizni az imágók előfordulását a sárga rovarfogó lapokon, gondosan figyelni az első aknák megjelenését a levelekben a fertőzés kezdetének megállapítása céljából. A kártevők első felbukkanásakor azonnal alkalmazni kell a Dacnusa sibirica és a Diglyphus isae fürkészdarázs biotörzseket.