Leírás: a darazsakat sajátos testalkatuk és tarka, többnyire feketéssárga darázsmintázatuk teszi jellegzetessé. A fején két ízelt, megtört csápot és erős rágószervet visel. A toron 2 pár hártyás szárny található, amelyek nyugalmi helyzetben hosszanti irányban vannak összeráncolva.

Jellegzetes a „darázsderék“ is - az első potrohszelvények által kialakított nyél. A lárvák lábatlanok, és cellulózszerű anyagból készült sejtek alkotta fészkekben bújnak meg. Nálunk a leggyakoribb faj a kecskedarázs (Vespa vulgáris), amely sokemeletes fészket épít a föld alatt, az erdei darázs (Dolichovespula silvestris), amelynek fészke kevéssel a föld felszíne alatt található, de az épületek gerendázatán is, vagy a feltűnően karcsú francia darázs (Polistes gallicus), amelynek fészkei nélkülözik a külső sima burkot, egyfajta gombolyagra emlékeztetnek, amely lépből (sonkolyból) van összeragasztva és vékony nyéllel rögzülnek az alaphoz.

Életmód: a darazsak társulásokban élnek. A cellulózból készült fészkek csak egy évig szolgálnak, a darazsak a következő évben már nem települnek oda. A fészekben a királynő gondoskodik a szaporodásról. A kolónia legtöbb egyede ivaréretlen nőstény - dolgozó, amely fészket épít, az oda hordott táplálékkal eteti a királynőt és a lárvákat. A nektár és a különböző édes nedvek gyűjtögetése mellett a dolgozók főleg legyekre és kisebb hernyókra vadásznak, amelyeket fullánkjukkal megbénítanak, rágóikkal apró darabokra tépik őket és így szállítják táplálék gyanánt a fészekbe. A nyár végén a kolóniákban hímek is előfordulnak. A megtermékenyített nőstények áttelelnek és tavasszal új kolóniát alapítanak. A megmaradt dolgozók és az idős királynő a tél folyamán elpusztulnak. Bizonyos darázsfajok magánosán élnek és sohasem építenek népes társulással betelepült fészket. Az útonállóda-razsak (Pompilidae) pókokra vadásznak, amelyeket megbénítanak. Élő konzervekként ássák el őket a földbe és rájuk helyezik petéjüket, amelyből kikel a lárva és elfogyasztja az elkábított zsákmányt. A kaparódarazsak (Sphegidae) elkábítják és a földbe húzzák be a hernyókat vagy egyéb rovarok lárváit, bogarakat és pókokat is.

Jelentőség: a darazsak sok kártékony vagy kellemetlen rovart, főleg legyet képesek elpusztítatni. De egyúttal kárt okozhatnak az édes, érő gyümölcsben is. Ha nem szaporodnak el túlságosan és nem okoznak nagy kárt, mint hasznos predátorokat tolerálni kellene őket.